Чим може бути небезпечною для рівнян зарплата "у конвертах"?

фото ілюстративне

Влаштуватися на роботу без укладання трудового договору на сьогодні можна без проблем. Однак, через таку зайнятість соціально незахищеними залишаються, в першу чергу, наймані працівники. Ненормований робочий день, відсутність оплати лікарняного та відпустки, залежність розміру заробітної плати виключно від роботодавця, відсутність записів у трудовій книжці та несплата внесків до Пенсійного фонду України – це неповний перелік порушень вимог трудового законодавства роботодавцями, які нехтують своїми обов'язками щодо офіційного оформлення своїх працівників.

Перебування робітника в такому статусі негативно впливає на рівень його пенсійного забезпечення в майбутньому та соціальні гарантії сьогодні. Більшість юристів не гарантує позитивних результатів в  трудових спорах  неоформлених працівників у разі виникнення конфлікту з роботодавцем (наприклад, невиплати заробітної плати), оскільки останнього практично неможливо притягнути до відповідальності.

Згідно Конституції України громадяни мають право на соціальний захист, який забезпечується завдяки сумлінній та своєчасній сплаті єдиного внеску. Зокрема, це стосується як пенсій, так і інших видів соціальних виплат і допомог.

Проте, на сьогоднішній день не всі суб’єкти господарювання сумлінно сплачують єдиний внесок, що порушує не тільки норми діючого в країні законодавства, а й основи соціального забезпечення застрахованих громадян.

Згідно із законодавством, за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску до платника застосовуються фінансові санкції. Строк давності щодо стягнення сум недоїмки по єдиному соціальному внеску, штрафів та нарахованої пені не застосовується.

Виплата заробітної плати в "конвертах" позбавляє працюючих таких соціальних гарантій, як оплата тимчасової непрацездатності, включаючи догляд за хворою дитиною та допомогу по вагітності й пологах, та виплата втраченого заробітку у зв'язку з втратою непрацездатності у разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, а також виплата допомоги по безробіттю у випадку втрати роботи. Через несплату єдиного соціального внеску наймані працівники втрачають страховий стаж та можливість одержання заробленої пенсії за віком, по інвалідності та у зв'язку з втратою годувальника

Звертаємо увагу керівників підприємств, установ, організацій та підприємців щодо неприпустимості випадків виплати заробітної плати "у конвертах", а також виплати заробітної плати в розмірах нижче мінімально встановленої законодавством.

А найбільш дієвим  методом у боротьбі із зарплатою «у конвертах» може бути прагнення самих найманих працівників змусити роботодавців чесно платити заробітну плату із дотриманням вимог чинного законодавства, а про факти виплати її «у конвертах» негайно повідомляти органи праці та соціального захисту населення, ДФС та інші органи виконавчої влади.

Пам'ятайте, що, отримуючи заробітну плату в "конверті" чи маючи інше неоформлене джерело доходу, ви маєте забезпечене сьогодення, але ризикуєте своїм майбутнім…

Повідомляє Дмитро Зайцев, начальник ГУ ДФС у Рівненській області

Читайте також