Чим небезпечний лістеріоз для рівнян?

фото - Фейсбук

Лістеріоз – це інфекційне захворювання, спричинене мікроорганізмами Listeria monocytogenes, пише Рівненський обласний лабораторний центр.

Природним резервуаром лістерій є ґрунт з якого вони потрапляють до рослин. Джерелом зараження сільськогосподарських тварин є корми, особливо силос, де є сприятливі умови для розмноження бактерій. Зараження людей пов'язане зі споживанням фруктів, овочів, інфікованої води та продуктів тваринництва (м'ясо, молоко, риба). Збудник виділяється з організму з різними секретами (сеча, молоко, кров, сперма, ліквор, ректальний слиз, навколоплідні води). Основний механізм передачі інфекції - фекально – оральний, також мають місце повітряно-крапельний та трансплацентарний. Найчастіше зараження відбувається через харчові продукти при відсутності термічної обробки та тривалому зберіганні їх при низьких температурах. Відомий контактний шлях передачі через порізи, садини на шкірі, при потраплянні в них виділень хворих тварин. 

Хвороба характеризується ураженням центральної нервової системи, септичними проявами, абортами, маститами, або перебігає у формі безсимптомного носійства. За першими симптомами вона схожа на харчове отруєння. У випадку прогресування хвороби страждає центральна нервова система (головний мозок). Для літніх людей, осіб з ослабленим імунітетом, маленьких дітей та вагітних жінок наслідки можуть бути летальними. Тому важливо звернутись до лікаря, якщо у вас з’явилися ознаки харчового отруєння: слабкість, озноб, підвищена температура, діарея, блювота. Іншою формою хвороби може бути ангінозно-септична, яка нагадує ангіну. У разі ураження нервової системи з’являються ознаки менінгіту, менінгоенцефаліту, абсцесу мозку, інфекційно токсичного шоку. 

В Україні контроль харчових продуктів на наявність лістерій, державна реєстрація захворювань здійснюється з 2007 року. За 11 років в Україні зареєстровано 22 випадки лістеріозу. З них 11 – у 2017 році. Шестеро хворих померло, з них четверо – новонароджених дітей. Захворюваність в Україні на лістеріоз реєструється на спорадичному рівні, у вигляді поодиноких випадків не пов’язаних між собою. Усі захворілі проживали в різних регіонах країни.

У 2018 році в Україні зафіксовано 2 випадки захворювання на лістеріоз: перший – у Львівській області, захворіла жінка 1999 року народження на ангінозно-септичну форму лістеріозу, після лікування в стаціонарі одужала. Другий випадок – на жаль, летальний, чоловік 1949 року народження у Києві помер у липні 2018 року від лістеріозу з ураженням тканини головного мозку. Всього в Рівненській області з 2007 року зареєстровано 4 випадки захворювань людей лістеріозом. Останній випадок виявлено у 2014 році в м. Рівне. Щорічно лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» проводяться дослідження гризунів на захворюваність та носійство лістерій. У 2017 році досліджено 90 гризунів, виявлено 1 культуру від миші відловленої в селі Ледне Костопільського району, а також 255 проб харчових продуктів, результати негативні.

Як не заразитися лістеріозом?

Важливо всі харчові продукти піддавати належній термічній обробці (варіння, смаження, запікання), яка на 100% знищує лістерії. При вживанні сирих овочів і фруктів ретельно їх промивайте, адже лістерії можуть бути на їх поверхні. Також не варто вживати пошкоджені овочі та фрукти (падалиця, тріщини, розломи) – лістерії, якщо вони були, можуть проникнути всередину. Розігрівання у мікрохвильовій печі, бланшування, розморожування при кімнатній температурі не вбиває мікроорганізмів. Мити овочі та фрукти потрібно відразу, як ви принесете покупку додому. Особливістю лістерій є їх здатність розмножуватися у харчових продуктах навіть в холодильнику та морозильній камері. При приготуванні їжі не розміщуйте сирі та готові продукти поруч. Не нарізайте варені овочі для салату на дошці, де ви тільки що розрізали сире м'ясо. Сирі та готові продукти не слід зберігати на одній полиці в холодильнику. Не купуйте продукти на стихійних ринках, де ви не можете бути впевнені в їх якості та належних умовах зберігання, транспортування, приготування. Дотримуйтесь заходів особистої гігієни, мийте руки після відвідування вулиці, туалету та громадських місць, перед вживанням їжі. 

Обстеження на захворювання лістеріозом людей проводиться лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «Рівненський ОЛЦ МОЗ України» (вартість аналізу 44,66 грн). Телефон лабораторії ОНІ 63-80-41.

Читайте також