Чому частина працівників шкіл на Рівненщині недоотримують зарплату?

Фото - ілюстративне/відкриті джерела

В Острозькому районі працівники обслуговуючого персоналу закладів загальної середньої освіти наразі отримують 2/3 своєї заробітної плати. Такі зміни відбулися через впровадження карантину, вимушену зупинку навчального процесу та недоотримання коштів з місцевого бюджету.

Відповідно до статті 113 Кодексу законів про працю України, під час простою не з вини працівника оплата здійснюється з розрахунку не нижче від двох третин тарифної ставки встановленого працівникові окладу. Про це повідомили в управлінні освіти і науки Рівненської облдержадміністрації, посилаючись на начальницю відділу освіти Острозької РДА Тетяну Пахомову.

– Є моменти, коли заклад не потребує обслуговування. Тоді працівники дійсно отримують 2/3 заробітної плати, але це з огляду на те, що людина не задіяна і не виконує роботу, – зазначила начальниця відділу загальної середньої та дошкільної освіти управління освіти і науки Рівненської ОДА Вікторія Кацеба.

В Острозькому відділі освіти зауважили, що такі заходи вимушені, адже місцевий бюджет, який покриває витрати на заклади освіти, недоотримав 17 мільйонів гривень. Додають, що подібна практика є й в інших районах області, адже все впирається у фінансування.

Що ж до зарплати вчителів, то вона, за словами чиновників, залишилась незмінною. Виключення становлять лише ті педагогічні працівники, які пішли у відпустку за власним бажанням – тоді вони отримують кошти без врахування відпустки.

Читайте також