Чому не рекомендують віджимати чайний пакетик

Фото з відкритих джерел

Ви коли-небудь звертали увагу на рекомендації, які є на упаковках із чайними пакетиками? Деякі виробники не радять довго тримати пакетих у чащці з водою, а дехто - не вижимати. 

Чому не рекомендується "вичавлювати" чайний пакетик

Причина дуже проста. Чай містить дубильні речовини таніни, які є ще в гранатах, хурмі, евкаліпті та інших рослинах. Таніни надають напоям та продуктам терпкий, терпкий смак.
Коли ми опускаємо чайний пакетик у гарячу воду, невелика концентрація дубильних речовин (присутніх у чайному листі всередині пакетика) змішується з водою, але велика частина залишається в чайному листі. Коли ми стискуємо чайний пакетик, в рідину потрапляють таніни, що залишилися, з листя. В результаті напій стає занадто гірким або, як то кажуть, занадто міцним.

Деякі віддають перевагу саме такій – міцно заварений, гіркуватий чай. Якщо ви любите саме такий, сміливо вичавлюйте заварку з пакетика до останньої краплі, але решті не варто цього робити.

Таніни відповідають за антиоксидантну активність чорного чаю. Вони надають як позитивний, і негативний вплив на організм. Позитивна користь таніну для здоров'я полягає в антиканцерогенних та антимутагенних властивостях дубильних речовин.

Таніни видаляють з організму шкідливі мікроби, борються з поганими бактеріями, вірусами та грибками. Прискорюючи згортання крові, дубильні речовини також надають загоювальну дію на порізи і рани, стабілізують артеріальний тиск.

Але таніни мають негативні ефекти. Вони можуть перешкоджати травленню, метаболізму, засвоєнню заліза, що може призвести до багатьох проблем зі здоров'ям. Таніни дають сильну пігментацію зубної емалі та протипоказані після відбілювання зубів.
Високий рівень дубильних речовин у чаї може спричинити нудоту, особливо якщо ви п'єте чай натще. Це особливо стосується людей з більш чутливою системою травлення. Для них наша порада: вичавлювати чай із пакетика не потрібно, а ще краще розбавити його молоком або поєднувати чай з їжею.

Є 4 основних види не ферментованого та частково ферментованого чаю: білий, чорний (китайський червоний), зелений та улун. Кожен вид чаю містить дубильні речовини, але на їхню концентрацію сильно впливає спосіб виробництва та тривалість заварювання напою. Деякі джерела стверджують, що у чорному чаї найвища концентрація танінів, а зеленому – найнижча. Білий чай та чай улун знаходяться посередині.

І ще, як правило, менш якісному чаї міститься більше танінів.