Чому скручується листя черешні та як цьому зарадити?

Якщо у вашої черешні скручується листя, це може свідчити лише про одне — дерево має серйозні проблеми, які потрібно вирішувати. Причин для такої поведінки листя може бути безліч, тому вам необхідно ретельно вивчити нижченаведений матеріал і зрозуміти, що саме сталося з вашою черешнею, інформує Ukr.Media.

Шкідники і хвороби черешні

Це найбільш популярна і найбільш очевидна проблема, яка виникає з різних причин. Різні захворювання і шкідники мають різні ознаки прояву, тому вам потрібно уважно оглянути листя, щоб поставити правильний діагноз. Ось деякі з можливих захворювань:

Клястероспоріоз (дірчаста плямистість)

Дана хвороба викликана фітопатогеном і характеризується появою невеликих світло-коричневих плям по усій поверхні листя. У міру прогресування хвороби плями розростаються і утворюють наскрізні отвори.

Моніліоз

Дана хвороба характерна для багатьох плодових культур. Причиною її виникнення є фітопатогенні гриби, які поширюються по листю некротичними плямами різних розмірів. Для того, щоб запобігти захворюванню, використовуються ті ж самі препарати, що й у попередньому пункті.

Кучерявість листя

Ця хвороба також має грибкову причину утворення, а її симптомами є хвилясте листя, яке отримує сірий наліт і починає виділяти неприємний запах.

У якості ліків від перерахованих вище хвороб найкраще використовувати препарати "Індиго", "Абіга-Пік" або бордоську рідину.

Поганий полив рослини

Ще однією причиною скрученого листя може стати недостатній полив черешні. Особливо характерною є така проблема для посушливих південних регіонів. При цьому протягом сезону необхідно проводити хоча б 4 повноцінних і рясних поливи:

  1. Перший полив здійснюється одразу після квітнення, для того, щоб посприяти утворенню зав'язей.
  2. Другий полив йде під час формуванні плодів. Це найбільш важливий етап, оскільки від нього безпосередньо залежить якість вашого врожаю.
  3. Третій полив здійснюють після збору врожаю.
  4. Четвертий і заключний полив потрібно зробити у середині осені для підтримання рослини.

Погана підгодівля черешні

Це ще одна часта причина скрученого листя, яка є характерною не лише для черешні, але й для багатьох плодово-ягідних і овочевих культур, наприклад, томатів. Для її запобігання потрібно виконати якісну і правильну підгодівлю.

До початку квітнення бажано провести обприскування черешні сечовиною з розрахунку 20-30 г на 10 л води. Після цього можна реалізувати підгодівлю аміачною селітрою (15-20 г на 10 л води), яка виливається під коріння. Є непоганий народний рецепт підгодівлі, який полягає у розведенні 1 літра коров'яку на 10 л води з додаванням 2 склянок деревної золи. Такий розчин відмінно сприяє правильному розвитку плодів і загальній підтримці рослини.

Після квітнення можна використовувати 1 ст. л. сульфату калію, а також 1,5 ст. л. суперфосфату, які також розводяться у 10 л води і виливаються під дерево. Важливо робити це рівномірно, щоб просочити усю площу кореневої системи.

Ще одним важливим етапом є осіння підгодівля, яка сприяє розвитку гілок у осінній і весняний періоди. Для здійснення даної підгодівлі потрібно використати 50-60 г суперфосфату, які вносяться на кожен квадратний метр площі. Крім того, можна використати 25 г сірчанокислого калію на таку ж саму площу.

Проблеми молодої черешні

Часто скручування листя проявляється саме у молодої черешні. Для цього є певні причини:

Коливання температури

Дана причина характерна для весни і раннього літа, особливо у деяких регіонах з нестабільним кліматом. Врятувати черешню можна за допомогою спеціального чохла, який закріплюється на дереві і рятує пагони.

Сильне сонце

Багато дерев в'януть на активному сонці у разі недостатнього поливу. Однак якщо літо було дійсно спекотним, навіть активний полив може бути недостатнім. Для того, щоб виправити цю проблему, використовують штучні огорожі і тенти.

Читайте також