Чому та на скільки зросли ціни на Рівненщині?

У 2017 році інфляція прискорилася до 9,5%. А от у 2016 році вона становила 5,8%. За даними Держслужби статистики, у 2017 році споживча інфляція в Україні становила 13,7% і перевищила мету (8% + - 2 п.п.) Національного банку. Про це повідомляє прес-служба НБУ.

Найбільш істотно на рівень інфляції вплинуло подорожчання послуг закладів швидкого харчування, вищої освіти, утримання прибудинкових територій, повідомляє НБУ. 

Прискорилося зростання цін на продукти харчування з високим ступенем обробки (перш за все молочні та м`ясні продукти) як наслідок подорожчання сировини, а також у відповідь на значні обсяги експорту окремих продуктів харчування (в тому числі масла вершкового). Про це пише "Економічна правда". 

Темпи зростання цін на непродовольчі товари були нижчы, ніж минулого року (3,3% в порівнянні з 4,8%). Зростання цін на сирі продовольчі товари у 2017 році прискорилося до 23,5% в порівнянні з попереднім роком і забезпечило основний внесок в споживчу інфляцію.

Фото - "Економічна правда"

Високими темпами зросли ціни на м`ясо і молоко, відновилося зростання цін на яйця. У 2017 році стрімко зросли ціни на овочі та фрукти після їх падіння у 2016 році. Продовжувалося падіння цін на цукор. Зростання цін і тарифів, що регулюються адміністративно, сповільнилося до 16,1%, передає "Економічна правда".

Темпи зростання цін на паливо у 2017 році були такими ж високими (20,0%), як і в попередньому році, в результаті підвищення цін на нафту і ослаблення гривні до євро (акцизи на паливо встановлено в євро).

"НБУ припинив пом`якшення монетарної політики, а в жовтні перейшов до більш жорстких заходів. Саме для поступового зниження інфляції до цільових орієнтирів правління НБУ двічі підвищило ключову облікову ставку у IV кварталі - всього на 2 пункти до 14,5% ", - йдеться в повідомленні.

Обіцяють, що Національний банк і надалі спрямовуватиме свою політику на уповільнення темпів зростання цін і досягнення цілей по інфляції.

Крім того,  на сайті Державної служби статистики повідомляється, що інфляція в Донецькій області у 2017 році становила 15,9%, у Рівненській області -15%, Луганській – 14,9%.

Також там зазначено, що в 2017 році продукти харчування найбільше подорожчали в Києві та області – на 19,7%, алкогольні напої – в Рівненській області (на 24%).

Читайте також