Чому захисні екрани для медиків, які робили рівненські інженери, не можна закупити за бюджетні кошти?

У березні двоє рівнян-інженерів виявили бажання створювати захисні екрани для лікарів. Хлопці займаються 3D-друком або ж методом вирізування лазером з акрилу. Декілька їх зразків навіть тестували у Сарненській ЦРЛ медпрацівнки, які боролись із коронавірусом.

«Одними із тих, хто хотів допомогти, були два інженери.  Які займаються 3D-друком. Це Володимир Левшенюк і Михайло Грушевський. Вони проявили ініціативу – розробили 300 захисних масок-екранів. Вони показали нам прототипи. Ми звернулись до благодійників, компанія профінансувала 300 таких захисних щитків і ми передали їх разом у Центр швидкої допомоги. Так як дані матеріали не були сертифіковані, але вони були обов’язкові зараз, тим паче на початку пандемії і давали свій ефект захисту. Ми не могли дані матеріали закупити із бюджетних коштів тому нам допомогли благодійники», - розповів заступник голови Рівненської ОДА Сергій Гемберг.

Чиновник додав, що інженери ще виготовляли захисні щитки з допомогою різних волонтерів. Виготовлені завдяки лазеру маски – варіант більш економніший та вимагає менше часу для виробництва. Більш зручнішими є захисні екрани, що виготовлені на 3D-принтері. Вони завдяки деталям щільно прилягають до обличчя та не створюють дискомфорту під час використання.

Читайте також