Чорничний сезон на Рівненщині: про що варто пам`ятати мешканцям Полісся

У Рівненській і Волинській областях розпочався чорничний сезон.

Про це повідомили в пресслужбі Поліського лісового офісу.

"Надважливий період для жителів Полісся. Цього не змінять жодні обставини", - зауважують у повідомленні.

У Поліському лісовому офісі нагадують, що у зв'язку з воєнним станом, як і в усій Україні, у Рівненській і Волинській областях діють обмеження щодо відвідування лісів ще із 2022 року. Це - відповідно до наказів військових адміністрацій.

На щастя, для Волині й Рівненщини вони обмеження - одні з найменш жорстких. Однозначно заборонено відвідувати ліси в прикордонних зонах. Рішення щодо конкретних місць приймали на місцевому рівні.

Значна частина прикордонних територій є замінованою, тож відвідування тамтешніх лісів - це не лише порушення, але й передусім питання особистої безпеки.

Літо є періодом підвищеної пожежної небезпеки, тому обмежено в'їзд автомобілів у ліси. На велосипеди ці заборони не поширюються.

Лісівники також нагадують і про те, що ягоди категорично заборонено збирати гребінками. Окрім того, що це є порушенням, за яке передбачена адмінвідповідальність, такий спосіб збору фактично - знищення ягідників. Гребінка пошкоджує і сам кущ, і кореневу систему рослини. Після такого збору ягідники дуже часто всихають.

Збирати ягоди в лісі для власних потреб люди можуть абсолютно безкоштовно. Питання лісових квитків і податків стосуються лише заготівельників.

Читайте також