Депутати Рівненщини боротимуться з незаконним видобутком бурштину

Екологічна комісія обласної ради ініціює звернення у цілях врегулювання ситуації із незаконним видобутком бурштину на Рівненщині

14 лютого депутати обласної ради-члени постійної комісії з питань екології, природокористування, охорони навколишнього середовища та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи ініціювали звернення до Президента України, Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України, Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України щодо врегулювання ситуації із незаконним видобутком бурштину на території області.

До представників екологічної комісії обласної ради звернулися місцеві мешканці та представників громадськості які повідомили, що на території урочища «Гальбин» Сарненського району, зокрема у кварталах №9, 22 та 65 невідомі особи здійснюють незаконний видобуток бурштину із використанням більш ніж двох сотень мотопомп. Тим самим діяльність нелегальних бурштинокопачів завдає непоправної шкоди суб'єкту господарювання державного сектору економіки ДП «Укрбурштин», яке провадить свою ліцензійну діяльність у цьому ж урочищі.

Зважаючи на ситуацію, що склалася представники екологічної комісії вважають за необхідне відновити роботу оперативного штабу Національної поліції України по боротьбі з нелегальним видобутком бурштину та вжити невідкладних заходів для припинення незаконного видобутку в урочищі «Гальбин».

Розгляд звернення відбудеться 15 лютого під час пленарного засідання позачергової сесії Рівненської обласної ради.

 

ЗВЕРНЕННЯ

депутатів Рівненської обласної ради до Президента України,
Кабінету Міністрів України, Генеральної прокуратури України,
Служби безпеки України та Міністерства внутрішніх справ України щодо вжиття в найкоротші строки відповідних заходів реагування у боротьбі з нелегальним видобутком бурштину в Рівненській області

 

Ми, депутати Рівненської обласної ради, глибоко стурбовані та занепокоєні тим, що на даний час в урочищі «Гальбин», яке знаходиться в Сарненському районі знову відновився масовий неконтрольований процес нелегального видобутку бурштину.

За інформацією громадськості та місцевих жителів у вказаному урочищі «Гальбин» працює більше двохсот помп. І це тільки початок.

Рівненська обласна рада звертає увагу, що у нашій області вже який рік поспіль нагальним лишається питання незаконної торгівлі та видобутку бурштину. Значні території земель Рівненської області зруйновані внаслідок несанкціонованого видобутку бурштину.

Звернення Рівненської обласної ради до вищих посадових осіб та органів державної влади стосовно врегулювання порушеного питання, зокрема на законодавчому рівні, не дали помітного результату. У зв’язку з цим зросла і продовжує зростати криміногенна ситуація в регіоні.

Від незаконного видобутку бурштину страждає наша природа, а також економіка всього регіону. Однак, через відсутність політичної волі з боку держави, питання видобутку та обігу бурштину на даний час залишається ніяким чином не врегульованим, що унеможливлює використання надр в інтересах держави та суспільства, породжуючи численні кримінальні схеми його тіньового обігу.

Звертаємо увагу, що ситуація з нелегальним видобутком бурштину в урочищі «Гальбин» Сарненського району, якщо її не вирішити в найкоротші строки, може звести нанівець усі зусилля по боротьбі з видобутком бурштину.

Тоді доведеться застосовувати силові методи врегулювання, які можуть призвести до непередбачуваних наслідків.

При цьому на території вказаного урочища свою діяльність з видобутку бурштину також здійснює дочірнє підприємство «Укрбурштин» Державної акціонерної компанії «Українські поліметали», якому незаконний видобуток бурштину також завдає непоправної шкоди як суб'єкту господарювання державного сектору економіки.

 З огляду на викладене, ми, депутати Рівненської обласної ради вимагаємо вжити в найкоротші строки невідкладних заходів реагування щодо врегулювання нелегального видобутку бурштину в урочищі «Гальбин» Сарненського району та відновити роботу оперативного штабу Національної поліції України по боротьбі з нелегальним видобутком бурштину в Рівненській області.

 

 

Читайте також