Діти і коронавірус: що варто знати батькам?

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

80% людей легко переносять коронавірусну хворобу.  У зоні ризику – переважно люди похилого віку та ті, хто мають хронічні захворювання. Цю інформацію про COVID-19, здається, знають вже всі, передає "УП".

За інформацією, яку надав "Українській правді. Життя" Центр громадського здоров'я України, всього з початку спалаху в Україні захворіло 320 дітей. 

Деякі діти потрапляли у реанімацію та потребували підключення до апарату штучної вентиляції легень.

Проте як стверджував на брифінгу 14 квітня міністр охорони здоров'я Максим Степанов, наразі жодна дитина не потребує апаратів ШВЛ.

Дитячих смертей від COVID-19 в Україні також не зафіксовано. 

Довгий час вважалося, що діти хворіють дуже легко, навіть безсимптомно.

Проте 18 березня докторка Марія ван Керхове на прес-брифінгу ВООЗ заявила: останні дослідження показали, що були зафіксовані й випадки тяжкого перебігу хвороби, а одна дитина в Китаї померла. 

Що ж відомо станом на середину квітня 2020 року щодо того, як діти переносять COVID-19?

Для цього матеріалу консультували: Дитячий інфекціоніст Євгеній Щербина, педіатр Сергій Макаров, 

Що кажуть дослідження

Одне з найдетальніших досліджень щодо COVID-19 у дітей, яке проаналізувало 2143 випадки, надає такі дані:

-  У 90% випадків хвороба проходила або безсимптомно, або легко, або помірно.

-  Під легким протіканням хвороби розуміють: гарячку, кишкові розлади, кашель, біль в горлі, біль в м'язах, нудоту нежить.

-  Помірні прояви – це пневмонія з кашлем та температурою, але без гіпоксії (брак кисню). Також були зафіксовані випадки, коли у маленького пацієнта не було симптомів, але комп'ютерна томографія (КТ) показувало вогнища пошкоджень у легенях. 

- Важке протікання хвороби – це кашель та температура, які супроводжуються задишкою. Насиченість крові киснем при цьому нижче 92%.

-  Критичний стан: дихальна недостатність, енцефалопатія, серцева недостатність тощо. Згідно з дослідженням, у критично стані перебувало 125 дітей з 2143.

-  Середній вік пацієнтів, які брали участь у цьому досліджені був 7 років, 56,6% – хлопчики.

Але загалом захворіти можуть діти будь-якого віку. Малюки, зокрема немовлята, були більш вразливі до коронавірусної хвороби. 

У цього дослідження є свої недоліки: в аналізі були не лише випадки лабораторно підтвердженого COVID-19 (731 випадок), але й підозри на коронавірусну інфекцію (1412 випадків).

При цьому 10,6% важких та критичних станів припадали на дітей віком до одного року. 

Чим старше дитина – тим легше вона переносила вірус.  Лише у 3% дітей старше 15 років хвороба проходила важко або критично.

Чому діти менш вразливі до вірусу?

Наразі точної відповіді на це питання немає.

Читайте також