Дивовижний, захоплюючий і успішний Буковель (ФОТО)

На початку оксамитового сезону на гірськолижному курорті побувала група українських журналістів на запрошення народного депутата України, одного із засновників Буковелю Олександра Шевченка.

З екранів телевізорів Буковель виглядає доволі привабливо, але ще більш дивовижним він є насправді, і в цьому можна переконатися лише в тому випадку, якщо там побувати. Дух захоплюють величні лижні траси і підйомники, які, здається, тягнуться до самого неба, ошатні будиночки для туристів, красені-готелі, які вдало приземлилися не лише у підніжжі, але й високо в горах і десятки тисяч туристів, які з шаленою швидкістю мчать високогірними трасами на лижах і санках, плавають у відкритому басейні просто неба, катаються на відкритій ковзанці того. Життя в курортному містечку просто вирує і, що характерно, що так відбувається круглий рік. За 15 років свого існування Буковель став справжньою туристичною Меккою всієї України. Серед 2 мільйонів туристів іноземців – понад третина. Бо для іноземців Буковель- дешевий курорт, а для наших співвітчизників – дорогий.

-Ми підрахували, що нині Буковель доступний лише для 5 відсотків населення України,- каже народний депутат України Олександр Шевченко,-тож закликаю усіх нас об’єднуватися, щоб зробити нашу державу квіточою як Буковель, а наших співвітчизників – заможними і щасливими в такій країні.

Олександр Шевченко впевнений, що Буковель – це маленький макет України, тієї, якою вона неодмінно має бути. Адже цей макет робили з нуля. Будівництво гірськолижного курорту розпочалося у наприкінці 2001 року на околиці села Поляниця Яремчанського району Івано-Франківської області. Це було найглухіше і найвіддаленіше село в Яремчанському районі, в багатьох оселях не було навіть і світла, а рейсовий автобус тут з’являвся лише двічі на тиждень.

Так село Поляниця фактично виглядало до 2003 року, а його мешканці виживали хіба що за рахунок того, що займалися гендлюванням лісом. Але з часу функціонування гірськолижного курорту все  змінилося. Тепер Поляниця - найзаможніше село в Україні, його ще називають селом  мільйонерів. За понад 10 років звідси у  пошуках кращого життя не виїхав жоден житель, бо розвивати стабільний і прибутковий бізнес вигідно тут. У Буковелі зараз працює 5 тисяч людей, а ще 20 тисяч робочих місць довкола теж cтворено завдяки  гірськолижному курорту. Земля і нерухомість тут виросли в ціні в рази. Щороку сюди  надходять мільйонні інвестиції приватного бізнесу.

Буковель – це туристичне містечко, яке збудоване у надзвичайно складних гірських умовах. За рік-два воно стане повністю автономним, хоча і нині тут усі проблеми успішно вирішують власними силами.Тут вже змогли подолати болючу проблему для всієї України – будівництво якісних автошляхів. Буковельська дорожна компанія ПБС збудувала дорогу не лише до самого Буковеля, але й уже кілька років виграє тендери в інших регіонах України. Скажімо, торік фірма здала в експлуатацію 200 кілометрів доріг. Вона чи не єдина в Україні будує надійні автошляхи і гарантує якість не менше як на 10 років.

Буковель – це курорт, який розвивається дуже динамічно. Ще у 2012 році він був визнаний гірськолижним курортом номер один за темпами свого розвитку.  Щороку тут створюють якусь новинку. Одна з останніх – санна траса, яку почали експлуатувати лише в нинішньому сезоні, її протяжність 3 кілометри. Ще раніше збудували комплекс VODA, і кому катання на лижах не зовсім до вподоби, той може плавати у басейні просто неба на фоні дивовижної карпатської природи. А ще в цьому комплексі кілька різновидів бань, соляна печера тощо, а піднявшись поверхом вище, можна просто перепочити після водних процедур на зручній канапі.

Команда інструкторів у «BukovelSkiSchool» підібрана настільки сильна, що на лижі в Буковелі ставлять навіть найбільших скептиків. Головне, щоб ви мали бажання, а майстри-інструктори зроблять усе для того, щоб з «чайника» ви стали справжнім асом гірськолижного катання.

В останні роки Буковель став всесезонним курортом, тут залюбки відпочивають у будь-яку пору року, в тому числі і влітку. Епіцентром літнього відпочинку стало рукотворне «Озеро молодості». Після анексії  Криму тут заснували «Артек- Буковель» і тисячі українських дітей у цьому прекрасному місці щороку проходять оздоровлення.

Коли слухаєш народного депутата Олександра Шевченка, якому належить ідея будівництва курорту та її фактичне втілення в життя, хочеш вірити в диво у значно більших масштабах. Адже, напевно, кожному з нас дуже хотілося б, щоб такою ж неперевершеною як Буковель стала вся наша Україна, і Олександр Шевченко впевнений, що це цілком реально. Судіть самі, у Буковелі один із кращих гірськолижних курортів світу, тут найкращі в Україні дороги  і найкраща, найсучасніша австрійська система очистки стоків. Вода у звичайних кранах Буковеля повністю придатна до пиття, добута з джерела високо а горах, вона надходить до кожного споживача гірськолижного містечка. Цікаво, що очистка канілізаційних стоків є настільки глибокою, що у вихідному резервуарі живе форель. Таких, на перший погляд, дивовижних фактів, у які важко повірити, у Буковелі є дуже багато. Є задум зробити це містечко повністю енергонезалежним, і віриться, що так воно й буде, бо схоже, що для творців Буковеля немає нічого неможливого.

Добрі справи цього Благодійного Фонду Олександра Шевченка просто не злічити. Це і оздоровлення пенсіонерів, вчителів, медиків за трьохденною програмою, безкоштовне навчання катанню на лижах першокласників усієї Івано-Франківщини, оздоровлення людей із проблемами опорно-рухового апарату, дітей із ДЦП та аутизмом тощо, безкоштовні операції у виконанні кращих вітчизняних та закондонних хірургів для сотень мешканців краю.

Розвиток Буковеля спланували канадські інженери та екологи, які є світовими лідерами у цій сфері. В курорт вже вкладено 600 мільйонів доларів, і цей процес продовжується. Є плани збільшити протяжність гірськолижних трас до 300 кілометрів, вийти за межі Прикарпаття аж до Закарпаття, а це вже рівень найбільших гірськолижних курортів світу. Попри, як правило, нестабільну політичну та економічну ситуацію в України, Буковель усі ці роки планомірно розвивався. Дуже приємно, що він став візитівкою України, адже щороку сюди приїжджає понад 2 мільйони туристів.

У нашої держави є всі шанси в найближчому майбутньому стати такою ж квітучою і привабливою як Буковель. Оксамитовий сезон тут все ще у розпалі, а тому журналісти зі всієї України вдячні вдячні Олександру Шевченку за запрошення, а Українському журналістському фонду за організацію поїздки. І, як кажуть, до нових зустрічей у Буковелі!

Василь БУРЧЕНЯ

Фото Миколи Комаровського

*на правах реклами

Читайте також