Для Мирогощанського іподрому на Рівненщині знайдуть інвестора, аби перетворити його в потужний туристичний об’єкт

Регіональне відділення Фонду держмайна України в Рівненській та Житомирській областях невдовзі запропонує на аукціоні привабливий об’єкт - Мирогощанський іподром, що знаходиться у с.Мирогоща Перша Дубенського району.

Його хочуть віддати у «хороші» руки, аби такий перспективний об’єкт не простоював, азгодом приносив новому власнику користь і прибуток від діяльності, Рівненщині – як новий потужний туристичний об’єкт, який в у вмілих руках має всі шанси стати популярною принадою для туристів, та державі – від створення нових робочих місць та сплати податків.

"7-8 років тому тут знаходилось близько 100 коней, постійно проводились кінні випробування, на перегони сюди приїжджали з усієї України. На жаль, через те, що конярство в Україні з тих часів занепало, зокрема і через заборону проводити тоталізатори на іподромах - через це втратився прибуток, а відтак на підприємства збільшилась фінансова навантаженість. Адже коней треба годувати, а джерел заробітку для цього немає. А без фінансування немає розвитку, тому іподроми збанкрутіли. Тож сьогодні ми пропонуємо Мирогощанський іподром до продажу з метою пошуку ефективного інвестора", - розповідає начальник регіонального відділення Фонду держмайна у Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.

 

Зазначимо, що на Мирогощанському іподромі проводять випробування для рисистих порід коней. Що важливо, цей іподром є одним з кількох в Україні на сьогодні, який має офіційний статус іподрому та племрепродуктора коней, про що є відповідні документи.

"Кінні заводи віддають своїх коней на випробування до іподромів. Після іспитів кінний завод вирішує, що робити з тим чи іншим конем – або його залишають надалі для змагань, або для маточного поголів’я, або його продають. Тому такі випробування потрібні для того, аби відібрати найкращих коней. Саме тому дуже важливим є те, щоб іподром мав офіційний статус, адже лише тоді результати, які показують коні, є офіційними, про що видається спеціальний документ", - пояснює Кирило Бережний.

Нині Мирогощанським іподромом вже впродовж десятків років і до сьогодні опікується Вікторія Марущак - заслужений майстер спорту України, заслужений працівник сільського господарства України, яка постійно бере участь в кінних змаганнях по Україні, будучи головним суддею. Пані Вікторія сьогодні фактично власними силами та коштами утримує тут близько 10 коней, доглядає за ними, вболіває за долю іподрому та не дає йому остаточно занепасти. Нині вона також тренує тут дітей та навчає їздити верхи. Від неї можна почути безліч історій про успішні часи іподрому, про перших осіб держави, які, приїжджаючи сюди, були в захваті від рівня перегонів.

Іподром має бігову кільцеву замкнуту доріжку (коло), будівлю з трибунами для глядачів і суддівську вежу, щоправда, вони нині потребують капітальної реставрації, адже впродовж років простоювали через відсутність коштів на змагання.

Крім цього, до складу об’єкту, що виставляють на приватизацію, входить комплекс конюшень, який може вмістити близько сотні коней. Також тут є окрема територія для прогулянок коней та ангар для сіна. До слова, іподром продається і разом з десятком коней, які залишились тут, але, звісно, з віком вони вже не мають спортивного потенціалу, проте добре слугують для навчання верхової їзди та проведення сеансів іпотерапії, яка нині є дуже популярною, особливо серед діток.

Цей об’єкт насправді є дуже привабливим і може стати візитівкою Рівненщини:

"Тут можна розвивати рисисту породу коней. Тут є прекрасні і мальовничі туристичні кінні маршрути для їзди верхи. Тут навіть є унікальні ліси з волоського горіху, є озера. Взимку тут можна їздити на спортивних санях, проводити іпотерапію тощо. Тому впевнений, що цей іподром має стати дуже привабливим для інвесторів. Крім того, спілкування з кіньми дарує особливе відчуття, яке не можна порівняти ні з чим", - підкреслює Кирило Бережний.

Новий власник цього об’єкту матиме низку переваг для себе, адже потенціалу тут – хоч відбавляй. Відремонтувавши бігову кінну доріжку – можна проводити випробування та змагання. Придбавши нових коней – можна прокласти нові маршрути для їзди, відкрити школу з навчання верхової їзди тощо. А найбільш привабливим зараз є ще й той факт, що тепер на кінних змаганнях можна легально заробляти кошти завдяки тоталізаторам. Адже у липні Верховна Рада України прийняла новий Закон про легалізацію грального бізнесу, який визначає виключний перелік видів діяльності у сфері азартних ігор, що дозволені в Україні. Зокрема, він дозволяє облаштовувати на іподромах букмекерські пункти з метою організації та проведення азартних кінно-спортивних ігор (змагань) за правилами букмекерського парі або парі тоталізатора (правила парі). Цей Закон вже підписав президент України Володимир Зеленський.

Крім цього, біля іподрому є ще одна будівля площею у 1600 кв.м – приміщення колишньої їдальні, яке також виставлять на продаж і яке в перспективі можна використати під готельно-ресторанний комплекс поряд з іподромом, що ще більше приваблюватиме до цього місця відвідувачів.

"Позиція держави – збуватися непрофільного майна і продавати його на відкритих торгах через Прозорро для того, щоб держава отримала кошти і щоб це майно знайшло ефективного власника, який організує тут успішний бізнес та розвиватиме нашу країну і наш регіон", - підсумовує Кирило Бережний.

У світі подібні заклади є бюджетоутворюючими галузями держави. У Великій Британія, Франції населення робить ставки на коней на рівні футболу, від чого наповнюється державна скарбниця. Там ледь не у кожному місті є іподром. Що вже говорити про окремі країни Близького Сходу - Катар, Бахрейн, Саудівська Аравія, де дуже популярні кінні змагання.

Уявіть, у разі збільшення кількості любителів кінного спорту, залучення дітей до навчанння верховій їзді, буде створюватися та відновлюватися традиція українців переглядати кінні перегони. А у Мирогощу з’їжджалися б люди з Луцька, Рівного, Львова та інших міст України. Чоловіки - щобзадля азарту поставити на свого улюбленця, а жінки покрасуватися новим капелюшком. 

Тож вже зовсім скоро комусь пощастить придбати Мирогощанський іподром – місце неймовірно позитивної енергетики, яке в перспективі приноситиме чималий прибуток його власнику та має усі шанси стати новою популярною туристичною принадою Рівненщини.

Про старт аукціону портал «Рівне Медіа» повідомить окремо, як тільки визначать його дату.

 

Читайте також