Для платників єдиного податку збільшено граничні обсяги доходу, що надають право застосовувати спрощену систему оподаткування

В Головному управлінні ДПС у Рівненській області звертають увагу платників податків, що Законом № 540, який набрав чинності 2 квітня 2020 року, внесені зміни до пункту 291.4 статті 291 глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI (далі - ПКУ), якими збільшено граничні обсяги доходу, які надають право суб’єктам господарювання застосовувати спрощену систему оподаткування, обліку та звітності.

Отже, з 2 квітня 2020 року для платників єдиного податку встановлено такі граничні обсяги доходу протягом календарного року:

  • для І групи - 1 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 300 тис. грн.);
  • для ІІ групи - 5 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 1,5 млн. грн.);
  • для ІІІ групи - 7 млн. грн. (до 02 квітня 2020 року було 5 млн. грн.).

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку мають право за власним бажанням змінити групу платника єдиного податку (у зв’язку з збільшенням граничних обсягів доходу), але лише з ІІІ кварталу 2020 року за умови дотримання інших вимог глави 1 «Спрощена система оподаткування, обліку та звітності» розділу XIV «Спеціальні податкові режими» ПКУ (пп. 298.1.5 п. 298.1 ст. 298 ПКУ). Відповідна заява має бути подана не пізніше 15 червня 2020 року. При цьому у платника єдиного податку третьої групи, який є платником податку на додану вартість, анулюється реєстрація платника податку на додану вартість у порядку, встановленому ПКУ, у разі обрання ним першої або другої групи.

Довідково:

  • І група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб, здійснюють виключно роздрібний продаж товарів з торговельних місць на ринках та/або провадять господарську діяльність з надання побутових послуг населенню.
  • ІІ група - фізичні особи-підприємці, які здійснюють господарську діяльність з надання послуг, у тому числі побутових, платникам єдиного податку та/або населенню, виробництво та/або продаж товарів, діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року вони не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10.
  • ІІІ група - фізичні особи-підприємці, які не використовують працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, не обмежена та юридичні особи – суб’єкти господарювання будь-якої організаційно-правової форми.

Головне управління ДПС у Рівненській області

 

Читайте також