До Рівненського зоопарку масово приносять пташенят: фахівці пояснили шкоду таких дій

До Рівненського зоопарку містяни приносять чималу кількість пташенят. У такий спосіб люди хочуть зробити гарну справу, адже думають, що пташкам може загрожувати небезпека. Проте фахівці детально розповіли, чому не варто такого робити.

"Не вилучайте пташенят з природи, не втручайтеся у природний ритм!

Весна - пора року, коли в кожного виду тварин з'являється потомство, а до Рівненського зоопарку масово зносять величезну кількість молодняку пташенят. Бажаючи зробити добро, "врятувати" нещасну пташку – Ви завдаєте шкоди і природі, і пернатим, перешкоджаючи звичному ходу життя!

Якщо Ви знайшли пташеня, найрозумніше, що можна зробити – це відійти подалі, й не турбувати його", - ідеться в дописі.

Як пояснюють працівники Рівненського зоопарку, молоді пташенята справді можуть стати легкою здобиччю для хижака. Щоб вижив найсильніший, природою закладений такий механізм: злітки, або пурханці - це пташині підлітки, які вже мають пір'я і вчаться літати, пурхають, тобто, розлітаються в радіусі десяти метрів від гнізда й пізнають світ. Потроху вони тренуються й учаться літати, а батьки перебувають поруч на гніздовій ділянці, наглядають за ними та годують. Якщо забрати такого малюка додому, то йому можна нашкодити, навички виживання будуть утрачені.

У зв'язку з цим фахівці наголошують, що не потрібно торкатися гнізда, не можна брати в руки пташенят, навіть якщо місце здається занадто небезпечним. Наприклад, якщо пташеня сидить на проїжджій частині, його можна віднести до найближчих кущів або посадити на невисоку гілку. Люди просто не помічають дорослих птахів, які заховалися десь поруч.

"Навіть якщо Ви взяли до рук пернатих малюків із цікавості, а потім залишаєте на тому ж місці де знайшли – батьки можуть після цього не прийняти своїх діток через людський запах, який на них залишається. Саме тому дуже важливо взагалі не зачіпати маленьких злітків", - уточнюють фахівці.

Отож вилучення пташенят із природи може мати широкий спектр наслідків, а тому найкращим рішенням буде залишити малят у їхньому природному середовищі, дозволити їм рости та здобувати вміння виживати в дикій природі.

Читайте також