До уваги рівнян: користь та шкода молочних продуктів

фото ілюстративне

Про користь або шкідливість молочних продуктів в останній час не просто говорять – про них активно дискутують і сперечаються! 

Як правильно вибрати молочні продукти? Яким молочним продуктам надавати перевагу для харчування дітей, підлітків та молоді, а також людям похилого та середнього віку, здоровим, ослабленим і хворим?

Молоко та молочні продукти мають велике значення для розумового та фізичного розвитку дітей, збереження здоров’я, профілактики та лікування різних захворювань. Молоко є одним з найцінніших харчових продуктів. У ньому містяться всі харчові речовини, необхідні для розвитку й існування людини: білки, жири, вуглеводи, вітаміни А, Д, С, В1 і В2, макроелементи (кальцій, фосфор, калій, магній, натрій, хлор) і мікроелементи (мідь, цинк, марганець, фтор, бром, йод). Вживання 0,75-1 л молока на день може майже повністю забезпечити потребу в більшості мінеральних речовин і ряді вітамінів. Молоко служить незамінною їжею для немовлят, відіграє велику роль у харчуванні хворих, а також дуже корисне, як і всі молочні продукти, для дорослих людей.

Відмічена велика користь молочних продуктів із-за вмісту в них молочнокислих мікроорганізмів та біфідобактерій (пробіотиків), які пригнічують розвиток хвороботворних організмів в кишківнику, нормалізують обмін речовин, синтезують вітаміни, стимулюють процес засвоєння білків, зміцнюють імунну систему. Вчені встановили профілактичну дію пробіотиків на профілактику онкологічних захворювань та кишкових інфекцій. При цьому перевагу в біологічній цінності мають збагачені кисломолочні продукти та продукти, які не пройшли високотемпературну обробку.

Особливу увагу потрібно надавати кисломолочному сиру. В ньому міститься більша кількість важливих для організму амінокислот, які нормалізують обмін холестерину та роботу печінки, функціонування нервової системи. Також у кисломолочному сирі міститься велика кількість мінеральних речовин, які позитивно впливають на будову тканин і кісткоутворення.

Разом з тим, близько 15 % людей не перетравлює молочний цукор через дефіцит лактози, є також невелика категорія алергіків на молочний антиген А. Рекомендації щодо обмеження молока є і для вікової категорії 55+.

Так що всім (за винятком згаданих застережень) хто хоче бути активним, повним сил, життєрадісним та оптимістичним, радимо поповнити своє меню різноманітною молочною продукцією.

Рівненський обласний лабораторний центр

Читайте також