До уваги роботодавців: дотримання вимог законодавства у сфері оплати праці

Фото - відкриті джерела; ілюстративні фото

Головне управління ДПС у Рівненській області звертається до роботодавців із рекомендаціями щодо обов’язкового дотримання вимог законодавства у сфері оплати праці. Зокрема, щоб не потрапляти в поле зору контролюючих органів потрібно зробити 5 ЕФЕКТИВНИХ КРОКІВ:

КРОК 1. Самостійно прийняти рішення про оформлення своїх найманих працівників, про що, як передбачено чинним законодавством,  повідомити орган ДПС за місцем реєстрації.

КРОК 2. Нараховувати та виплачувати заробітну плату найманим працівникам залежно від складності та умов виконуваної роботи, результатів їх праці, згідно діючого законодавства.

КРОК 3. Обов’язково враховувати, що заробітна плата не нижче мінімального рівня є державною соціальною гарантією, обов’язковою на свій території України для підприємств усіх форм власності і господарювання та фізичних осіб – підприємців за будь – якою системою оплати праці.

КРОК 4. Відображати у звітності реальні розміри зарплати найманих працівників.

КРОК 5. Забезпечити своєчасне перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб, військового збору та єдиного соціального внеску.

НАГОЛОШУЄМО, що у разі виконання цього алгоритму ДПС не матиме аргументів для проведення перевірки Вашої діяльності з питань, пов’язаних з оплатою праці.

НЕ ЗАБУВАЙТЕ, що використання найманої праці без оформлення трудових відносин містить, в першу чергу, багато негативних моментів саме для працівників, які втрачають страховий стаж для призначення пенсії і соціальні гарантії.

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ, що середня заробітна плата на території Рівненської області за грудень 2019 року складала  11,5 тисяч гривень.

НАГАДУЄМО, що з 1 січня 2020 року мінімальна заробітна плата складає 4 723 гривень, а мінімальний страховий внесок з ЄСВ –  1 039,06 гривень (4 723 грн. х 22 %).

 

Читайте також