До уваги водіїв: у якому випадку суд може скасувати постанову за порушення ПДР

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Постанову у справі щодо порушення правил дорожнього руху скасують, якщо поліцейський не надав водію можливості скористатися послугами адвоката. Відповідні положення містяться у постанові Касаційного адміністративного суду Верховного суду від 18 лютого 2020 року у справі № 524/9827/16-а.

По низці правопорушень безпеки дорожнього руху Національна поліція виносить постанову про адміністративне правопорушення на місці скоєння порушення. Прикладами таких порушень є: перевищення обмежень швидкості руху (ст. 122 КУпАП); проїзд на заборонений сигнал світлофора (ст. 122 КУпАП); порушення водієм правил керування транспортним засобом (ст. 121 КУпАП) та інші.

При розгляді справи про адміністративне порушення водій має низку прав, які передбачені ст. 268 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Одним з таких є право користуватися юридичною допомогою адвоката або іншого фахівця в галузі права. Для того щоб скористатися цим правом, водій повинен подати письмове клопотання інспектору поліції. Якщо ж інспектор не надасть водієві можливості реалізувати своє право на отримання правової допомоги, то це є підставою для скасування постанови про адміністративне правопорушення.

– Якщо особа бажає скористатись правовою допомогою, вона може викликати на місце адвоката, або ж найчастіше правопорушник пише клопотання про відкладення розгляду справи, щоб скористатись правовою допомогою. Наскільки пам’ятаю, то в нас випадків таких не було, щоб обмежували право на адвоката та через це скасовували постанову, – зазначила речниця патрульної поліції Рівного Оксана Юрченко.

Читайте також