Ексголову ДСНС Рівненщини пов`язують із заволодінням сотень мільйонів гривень - ЗМІ

Колишній голова ДСНС Рівненщини Сергій Крук пов'язують з організацією схеми із закупівлі автодрабин на майже мільярд гривень. 

Про це йдеться у розслідуванні Blackbox OSINT

Як зазначається у матеріалі, як тільки Сергій Крук у лютому 2022 року був призначений головою ДСНС України, відразу ж у його земляка - теж уродженця Рівного Андрія Заліського справи пішли угору. 

Заліський - засновник та директор ТОВ ”Променергообладнання”, що займається імпортом та торгівлею протипожежної техніки. Так, якщо в період 2018-2021 років максимальний виторг компанії досягав 60 млн грн, то в 2022 році відбувся різкий стрибок до 453 млн грн, а  в 2023 - до майже 1 млрд грн. 

Майже по всіх закупівлях правоохоронці відкрили кримінальні провадження за фактом заволодіння державними коштами.

А восени 2022 року у 17 регіональних управлінь ДСНС оголосили про закупівлю систем пожежогасіння WJFE 300 SYSTEM. В усіх 17-ти тендерах з очікуваною вартістю товару в 3 млн 320 тисяч грн виграло ТОВ ”Променергообладнання” з запропонованою ціною в 3 млн 320 тисяч грн. Крім компанії Заліського участь у тендерах більше ніхто не брав.  

За результатами проведення тендерів підрозділи ДСНС придбали у ТОВ ”Променергообладнання” 19 пожежних автодрабин та заплатили за них даному підприємству 878 млн 480 тисяч гривень. Тобто одна автодрабина з підйомом до 35 метрів коштувала бюджету 44 млн 190 тисяч грн, з підйомом до 45 метрів — 48 млн 480 тисяч грн.

При цьому інша компанія - ТОВ ”Транс-Сервіс-КТТ” пропонувала поставити машини Bronto Skylift F32RLX за ціною 31 млн 800 тисяч грн з підйомом драбини до 35 метрів та за ціною 37 млн 142 тисяч грн - за автодрабини з підйомом до 45 метрів.

Більше того виробник Magirus GmbH продавав такі ж автодрабини європейським замовникам у 2023 році. В Італію німці продали автодрабини по 566 тисяч 365 євро, а до Франції - за 577 тисяч 350 євро, тобто майже в 2 рази дешевше, ніж ДСНС купила у "Променергообладнання".

Таким чином, ДСНС на закупівлі пожежних автодрабин на загальну суму 878 млн 480 тисяч гривень переплатило мінімум 225 млн 302 тисячі гривень, тобто 25%. Такий самий відсоток завищення ціни виявили детективи НАБУ при іншій закупівлі ДСНС техніки у 2022 році, коли знайшли у вилучених під час обшуку у голови ДСНС Сергія Крука в його телефонах фотокопії документів, що підтверджували організацію тендерів під конкретних постачальників.

”Учасники організованої групи сформували комерційні пропозиції зі штучно завищеними цінами на 25-30%, чим створили умови для подальшого виведення бюджетних коштів та заподіяння тяжких наслідків для держави”, – йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду.

Там також сказано, що у схемі крім голови ДСНС брали участь директор Департаменту матеріально-технічного забезпечення та логістики ДСНС Костянтин Івлєв та його заступник Олександр Васьковський.

Останній за дорученням Крука у 2023 році кілька разів їздив до Німеччини на переговори з Magirus GmbH. Співробітники ДСНС підозрюють, що німецький концерт також брав участь у змові - ймовірно, щоб домогтися збуту Україні бракованої партії пожежних автодрабин, які через поломки європейські замовники повернули заводу.

Нагадаємо, Сергія Крука звільнили з посади голови ДСНС України у серпні 2023 року. Нині він влаштувався працювати у "Енергоатомі". 

 

 

Читайте також