Екстракорпоральне запліднення – шанс для тих, хто мріє стати батьками

Фото з відкритих джерел

Рівень сучасної медицини нині просто захоплює. Якщо ще 50 років тому штучне запліднення здавалось недосяжним, то у 21-му столітті це реальність. Така процедура називається Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ). Вона передбачає запліднення яйцеклітини сперматозоїдом поза межами організму жінки. У подальшому ембріон підсаджують у матку і починає розвиватись вагітність. Це – щасливий квиток для сімей, яким поставили діагноз «Безпліддя».

Це непростий і тривалий процес, але результат вартує того. Для проведення ЕКЗ в природному циклі - ICSI клініка пропонує авторську розробку своїх лікарів у сфері репродуктології.

Найперше – потрібно пройти консультації лікарів, зробити низку обстежень обом партнерам, за потреби – пролікуватись.

Що таке ЕКЗ у природному циклі та як відбувається процедура?

Найчастіше програма екстракорпорального запліднення проводяться з гормональною стимуляцією яєчників. У такому випадку під впливом препаратів у обох яєчниках зріють фолікули. Однак, є пацієнти, які відмовляються від гормональної стимуляції. Причиною цього можуть бути як особисті переконання, так і медичні. У такому випадку ЕКЗ проводять у природньому циклі.

Гормональна стимуляція ЕКЗ протипоказана у таких випадках:

  • Під час кількох попередніх ЕКЗ була отримала мінімальна кількість яйцеклітин (1-2). Найвірогідніше, нова стимуляція не дасть кращого результату.
  • Особисті переконання пацієнтки.
  • Гормональна стимуляція протипоказана через стан здоров’я жінки.

Програма ЕКЗ у природному циклі розпочинається на 5-7 день менструального циклу. Вона передбачає декілька ультразвукових обстежень і аналізів крові. Після того, як хоча би один фолікул дозрів, роблять пункцію за забору ооциту (яйцеклітини). Це не є хірургічним втручанням, але процедура може принести незначний дискомфорт пацієнтці. Лікарі зазвичай пропонують знеболити цей процес.   

Якщо усередині фіолікулу був зрілий ооцит, процес ЕКЗ продовжують. Якщо ж ні – чекають повторного циклу.

Після отримання зрілого ооциту чоловік здає сперму для запліднення. У випадку, якщо він не можу бути присутнім у клініці у потрібний день, є послуга кріоконсервації. Тобто, сперму здають у будь-який день і її заморожують. На якість запліднення це ніяк не впливає.

У клініці ICSI процес запліднення відбувається методом ІКСІ. Потому ще 5 днів фахівці спостерігають за ембріоном. Якщо ж він розвивається добре, його підсаджують жінці в порожнину матки. Дана процедура безболісна та швидка. Після цього пацієнтка перебуває у клініці до 2 годин і повертається додому. Через 10-12 днів, аби підтвердити, чи прижився ембріон, жінка повинна зробити тест на вагітність та здати кров на ХГЛ.

При успішному ЕКЗ наступає вагітність, яка ніяким чином не відрізняється від тої, яка наступила природнім шляхом.

Що впливає на вдале Екстракорпоральне запліднення?

Кожен організм має свої особливості та по-різному може реагувати на препарати чи ЕКЗ. У деяких пар виходить завагітніти майже відразу, іншим же потрібна низка спроб.

Дуже часто на успішність екстракорпорального запліднення впливає:

  • Вік жінки та чоловіка;
  • Стан порожнини матки;
  • Якість яйцеклітин і сперми;
  • Психологічна та нервова напруга пари;
  • Непроліковані захворювання репродуктивної системи чоловіка чи жінки.

Після проведення ЕКЗ вагітність може не наступити. Це нормальна практика, навіть попри те, що лікарі ICSI Clinic проводять ретельне обстеження і розробляють індивідуальну програму лікування кожному пацієнту. У деяких випадках потрібно повторити кілька підсаджень ембріона, аби наступила вагітність.

Якісно зробити ЕКЗ можна у ICSI Clinic. Це медичний центр, в якому запровадили у практику більше 10-ти власних унікальних розробок у сфері репродуктології. За 25 років робити клініки народилось понад 12 тисяч діток. Їх головна мета – народження вашої дитинки!