Електрика з органічних відходів: як працює біогазова станція на сміттєзвалищі в Рівному

Фото - Укртепло

На сміттєвому полігоні в Рівному вже сім років виробляють електроенергію з біогазу, який утворюється від органічних відходів.

Дефіцит електроенергії, спричинений російськими ракетними атаками на наші електростанції, змусив українців шукати альтернативні джерела додаткових кіловатів. Скажімо, на встановлення домашньої сонячної станції треба подекуди чекати кілька тижнів у черзі. У Карпатах нещодавно вперше запустили вітрову електростанцію. Але, окрім сонця та вітру, електрику можна виробляти й зі сміття, точніше з біогазу, який виділяють органічні відходи. Як це працює, "Еспресо.Захід" розповів засновник компанії Ukrteplo Іван Надєїн.

Як працює біогазова установка на сміттєзвалищі в Рівному

"Біогазову установку на сміттєвому полігоні у Рівному  ми запустили ще з 2017 року. Тобто вона працює уже сім років, – каже Іван Надєїн. – Це не перший проєкт. У нас, зокрема, був проєкт у Маріуполі – там була потужніша установка, але на сьогодні вона знищена. Загалом майже на всіх великих сміттєвих полігонах в Україні є схожі установки".

Річ у тім, що у смітті в результаті хімічних процесів утворюється біогаз – метан.  Можна продавати безпосередньо метан, а можна використовувати його для виробництва електроенергії.

"На сміттєзвалищі в Рівному пробурили понад 40 свердловин глибиною 8-10 метрів. Газ зі свердловин по магістральній трубі подається на двигун, який переробляє його на електроенергію. Цю електроенергію ми продаємо в мережу за зеленим тарифом, – каже Іван Надєїн. –  Коли одна свердловина вичерпується, буримо нову, тож установка працює з різною потужністю". 

Чому такі станції на звалищах важливі для екології

За словами Івана Надєїна, установлення таких дегазаційних установок на звалищах має насамперед екологічну мету, а вже потім - економічку. Саме метан, який утворюється у відходах, спричиняє пожежі на звалищах.

"Саме через метан колись сталась велика пожежа на львівському сміттєзвалищі. Тому тут перший ефект – екологічний, другий – економічний, – каже він. – Україна продукує 10 млн т сміття щорічно. В середньому українець продукує 120-180 кг сміття на рік залежно від статку. Що багатша людина, то більше сміття вона продукує. У ЄС часом доходить до 220-230 кг на людину. Але річ у тому, що в ЄС сміття сортують і переробляють. У нас же на звалище потрапляє зазвичай не сортоване сміття – і харчові відходи, і метал, і пластик, і деревина. А біогаз – переважно з харчових відходів, тобто з органіки. І якщо використовувати чисту відсортовану органіку, можна отримати значно більше біогазу".

Однак, на думку експерта, поки в Україні тарифи на сміття покривають лише витрати на його вивезення на полігон, про переробку говорити годі. 

Найбільше біогазу можуть виробляти аграрні компанії

При цьому біогаз можна отримувати з різних відходів: сміття, стічних вод, відходів агропідприємств. Станом на 2018 рік Біоенергетична асоціація оцінювала потенціал виробництва біогазу в Україні 7,8 млрд куб м на рік, що становило близько 25 % споживання природного газу. При цьому найбільший потенціал – саме в аграрних підприємств, які мають багато органічних відходів.

"Якщо для біогазових установок ресурс великий, але він обмежений і впирається у тарифи на сміття, то з виробництвом біометану на аграрних підприємствах ситуація значно краща, – каже Іван Надєїн. – В Україні прийнятий хороший закон про біометан, є можливість продавати біометан у Європу. І ми навіть розробляли один проєкт, але відклали його на "після війни", оскільки він інвестиційно затратний. Але є аграрні компанії, які мають відходи агропродукції, наприклад цукрові заводи, тваринницькі ферми, – вони вже будують  біогазові станції. Та, до прикладу, якщо в Німеччині 10 тис. біогазових установок, то в нас – декілька десятків. Але потенціал по біомасових відходах ми маємо найбільший у Європі і його треба використати. На сьогодні законодавчих перепон для цього немає, питання лише в доступі до дешевих грошей, дешевих кредитів". 

Читайте також