Електронна медична реєстрація: чого чекати рівнянам від нової реформи?

В Україні розпочалася чергова реформа охорони здоров’я. Як зазначають у МОЗ, перший етап має на меті зміну фінансування первинної ланки медичної допомоги.

Нововведення почнуться із запуску системи сімейної медицини на базі поліклінік та амбулаторій. Згідно з реформою, «гроші йтимуть за пацієнтом», а не на утримання «ліжко-місць». Важливим буде те, що пацієнт може обрати собі будь-якого лікаря, а держава платитиме йому за лікування хворого за чітким тарифом. Між обома (пацієнтом і лікарем) підписуватиметься декларація про надання послуг.

В рамках реформи буде впроваджено систему eHealth. Це - єдина електронна система охорони здоров’я. Головною її метою є замінити паперову медичну документацію на електронний ресурс, яким зможуть користуватися і лікарі, і пацієнти. В Україні eHealth складається з Центрального Компонента (електронний загальнонаціональний реєстр пацієнтів), за який відповідає МОЗ, і Медичної Інформаційної Системи (МІС).

Втім, це лише підготовчий період офіційної реформи. Закон ще не підписаний президентом, але передбачають, що він його все-таки підтримає. Орієнтовно це станеться наприкінці цього місяця або ж на початку наступного. Відтак, підписання декларацій-угод між пацієнтом і лікарем планується офіційно вже на квітнень 2018 року. За цей проміжок часу медичні заклади повинні підготувати своїх пацієнтів і проінформувати їх.

До слова, МОЗ починає зміни з первинної ланки (сімейні лікарі, терапевти, педіатри) і з того, що змінюється система оплати лікарів.

Сам процес впровадження складається із трьох кроків. Перший крок - реєстрацію медичного закладу у центральному компоненті МОЗ розпочато ще у червні цього року. Другий та третій кроки стартували з 20 вересня 2017року - це можливість реєстрації лікарів та укладання декларацій між лікарем та пацієнтом.

«В принципі, реформа назріла давно. Її хочуть і лікарі, і пацієнти. Зміни, які мають прийнятися – річ позитивна. Інша сторона медалі – як воно буде далі реалізовуватися. Якщо все буде так, як має бути, то добре буде і для пацієнтів, і для лікарів. Бо суть реформи зводиться до того, що пацієнт має бути основною дієвою особою у цій ситуації. Він самостійно обирає сімейного лікаря, якому довіряє, якого знає чи якого рекомендують. Тоді всі питання пацієнта будуть до того, кому він довірився. І лікар повинен буде допомагати йому в усіх медичних питаннях», - зазначив Володимир Лотвін, заступник головного лікаря Луцького центру ПМСД №1.

За словами лікарів, є пацієнти, які цікавляться впровадженням реформи. Аргументують це тим, що не потрібно буде сидіти в черзі. Втім, як діятиме електронна система в лікарнях України та коли рівнянам чекати змін, журналісти порталу «РівнеМедіа» запитали в координатора цього впровадження – Андрія Канюки.

- Рівненські лікарі дещо скептично поставилися до нової системи. Чи може це нести негативні наслідки нововведень?
- Ми впроваджували нашу медичну систему Helsi у Києві, Дніпрі та в Одесі. В принципі, є певні нерозуміння зі сторони лікарів, проте все це достатньо легко подолати, якщо детально і спокійно їм роз’яснити. Ми говоримо про те, щоб полегшити їхню роботу. Мені здається, що весь негатив, який виникає - від того, що лікарям ще не все зрозуміло. Йдеться про те, аби спростити їхню роботу: щоб було менше паперової писанини та автоматизувати певні процеси в медичних установах. Helsi - це електронна медична система через інтерфейс якої і відбуваються весь процес медичної реформи наразі. Медичні системи проходять тестування, приєднуться до центрального компоненту і через їхній інтерфейс можна реєструвати заклади, вносити лікарів і підписувати декларації з пацієнтами.  Окремо, наша медична система надає можливість електронного запису до лікаря, медичної карти і інших процесів автоматизації процесів в установі.

- Є міста, в яких система eHealth функціонує повноцінно?
- У Києві ми вже ввели електронну реєстратуру. Перше впровадження нашої системи 
Helsi – електронний запис до лікаря. Тобто тепер немає такого, що люди сидять у черзі по дві години з маленькими дітьми. Вони заходять на сайт helsi.me, знаходять свого лікаря, записуються до нього і приходять на призначений час.

- Які успіхи таких змін у Києві?
- Ми впровадили цю систему у 8 із 10 районів міста. Вже в усіх державних поліклініках, дитячих лікарнях, консультативних медичних центрах діє наше впровадження. Воно не зовсім пов’язано з реформою, це ніби окремий модуль, який ми впроваджуємо як наш функціонал. У великих містах ми його впроваджуємо для державних закладів безкоштовно . В Києві вже є лікарі, які внесені в систему і вони вже підписують декларації із пацієнтами. 

Втім, питання, яке хвилює рівненських лікарів – «накладки» пацієнтів. Як бути, якщо хтось затримався на прийомі, а підійшов час для іншого? На це пан Андрій відповів:

«У певних районах Києва налаштували систему, де за записом не весь час, а тільки перша година прийому. Далі йде жива черга. Але вирішили й вдатися до експерименту: у Печерському районі ми зробили пілотний міні-проект. Тобто в закладах ПМСД по запису – весь час. Для ургентних пацієнтів окремо виділена година, якщо приходить людина з гострою проблемою – її в будь-якому випадку приймуть».

Отож, записатися можна буде через Інтернет, подзвонити в колцентр або ж прямо в реєстратурі. У кожного є СМС-підтвердження на телефоні, а у лікаря є роздруківка, яку йому дають перед початком прийому. Тоді він або медсестра виходять і запрошують пацієнта. В ідеалі, суперечок не може бути.

Якщо ж говорити про те, коли в Рівному впровадять таку систему, то немає конкретних дат. Для цього керівництво міста (голови облдержадміністрації та міської ради та керівництво медичних установ) повинно зустрітися із організаторами впровадження системи. Втім, реформа не відразу запровадиться у всій області.

«Нам треба провести зустріч із керівництвом. Ми готові впроваджувати систему хоч і з наступного тижня. Щоправда, ми вже ведемо попередні переговори. В першу чергу це орієнтовано на великі міста – обласні центри, адже починати потрібно з них. Тут є попит на впровадження. Далі будемо рухатися до менших міст. Для сіл потрібна окрема система. Там треба окремий закон й інші підходи», - резюмував Андрій Канюка.

Для того, аби роз’яснити медикам усі зміни, в Рівненському обласному клінічному лікувально-діагностичному центрі ім.. В. Поліщука зібрали лікарів із Рівненської і Волинської областей. Це головні лікарі та їх заступники з ЦПМСД. Крім того, були й представники дитячих лікарень, адже в них теж є відділення первинної допомоги.

За словами організаторів, реформа поки що тільки для закладів, які надають первинну допомогу (поліклініки).

Втім, декларації-договори, які повинні підписати лікар і пацієнт, викликали зауваження у лікарів, зокрема те, як дитина обиратиме собі лікаря. Згідно з декларацією, дитина, яка отримала паспорт, повинна самостійно обирати лікаря, втім, лікарів цікавить: чи зможе вона адекватно обрати лікувальника? Як зазначили спікери, цей нюанс пізніше детально роз’яснять.

Відповідно до реформи, для кожного лікаря рекомендовано 2000 пацієнтів. Втім, рівненські медики обурюються: як їх обслужити? Крім того, лише на зустрічі у Рівному помітили, що в декларацію не поміщатиметься назва закладу. Адже невдовзі зміняться форми власності та ліцензії.

Зауважимо, що зміна форми власності триватиме до 2020 року. В той час, як впровадження даної реформи планується на квітень наступного року. Тоді виходить, що потім лікарям потрібно буде по-новому підписувати декларації із пацієнтами.

За статистикою ініціаторів електронної медичної системи, в Україні вже 450 закладів приєдналися до такої мережі. Зокрема, 4100 медичних працівників внесено в реєстр, а 200 тис. пацієнтів завели електронну медичну карту.

Будемо сподіватися, що не тільки лікарі, але й рівняни адекватно приймуть зміни та спростять своє життя.

Олеся БОРОВЕЦЬ