Еміграція українців: на скільки зменшилася кількість населення країни?

Останнім часом у суспільстві набуває популярності тема еміграції. Відтак, одні засуджують бажання залишити рідну країну, інші підтримують або ставляться із розумінням до такого кроку. Однак чи такою ж гострою є ця проблема нині?

Активно виїжджати за кордон українці почали ще після Революції Гідності в 2014 році. Безумовно, що з кожним роком цифра збільшується. Відтак, за даними Міграційної служби нарахували майже 39 тисяч українців, котрі офіційно виїхали за межі нашої країни. Це підрахунки з початку 2014 по червень 2017 року.

Зокрема, у 2015 році за межі України на постійне проживання виїхали 21,4 тис. людей – це приблизно в півтора рази менше, ніж кількість тих людей, які іммігрували до нашої країни.

Щоправда, за даними Держстату, за період із січня до листопада 2016 року включно з України емігрували 6,1 тис. осіб, тоді як іммігрували до нас із інших країн 11,7 тис. людей.

За даними Державної служби статистики, загальна ж кількість населення України станом на листопад минулого року складала 42,6 млн. Втім, постійно проживали на території країни лише 42,4 млн.
Як зазначив науковець Інституту демографії Олексій Позняк для 24 каналу, потрібно провести всеукраїнське опитування.

«Визначити кількість молодих емігрантів, які виїхали за останні три роки, є непосильною задачею. Єдиний спосіб – провести всеукраїнське опитування. На нього немає коштів», - резюмував він.

Прикро, але природній приріст населення в Україні від’ємний. Станом на 2015 рік народилося на 182 тис. людей менше, ніж померло, а з січня до листопада 2016-го кількість померлих перевищила кількість новонароджених майже на 164,3 тис.

Олеся БОРОВЕЦЬ