Епідемія наступає: усе про грип і вакцини у Рівному

З приходом холодної пори традиційно підвищується рівень захворюваності на ГРВІ та грип. Тому саме в осінньо-зимовий період особливо важливо допомогти своєму організму протистояти вірусам. Кожному з нас слід зміцнювати власний імунітет та робити усе для того, аби не захворіти на грип або ж уникнути ускладнень після нього.

Грип-2017: чого чекати?

У Міністерстві охорони здоров’я України прогнозують, що цього року буде все, як завжди - епідемії грипу уникнути не вдасться. Крім цього, очікують три штами грипу: два з них типу А (Мічиган і Гонконг) і один - типу Б (Брісбен).

Симптоми цього грипу будуть дуже схожими на звичайну застуду, тільки дуже серйозну: відчуватиметься ломота в тілі, спостерігатиметься висока температура, кашель, головний біль і сонливість. Також медики наголошують, що цьогоріч грип в Україні буде мати дуже короткий інкубаційний період, тому захворіти ви зможете вже за кілька днів. Також варто пам’ятати, що якщо виникненні перших симптомів вчасно не звернутися до лікарів і займатися самолікуванням, то можуть виникнути серйозні ускладнення - пневмонія і менінгіт.

І хоча активність грипу в Україні станом на сьогодні все ще залишається низькою, адже у жодній з областей епідемічний поріг захворюваності на грип та ГРЗ не перевищений, медики наголошують - саме час подбати про захист!

Вакцинація від грипу: робити чи не робити?

В Україні щороку така складна ситуація з рівнем захворюваності на грип, на переконання лікарів, виникає тому, що щеплення від грипу робить дуже мало українців. Зокрема, минулого року у місті Рівному, за словами міського начальника управління охорони здоров`я Віктора Іськіва, було вакциновано лише 219 осіб. А цього року медики очікують ще на 14 % хворих більше, ніж торік.

На переконання експертів Всесвітньої організації охорони здоров’я, найкращим засобом попередження грипу та зниження шкоди від епідемій є вакцинація. Результати наукових досліджень підтверджують, що щеплення проти грипу знижує ризик захворіти майже вдвічі. А якщо людина все ж таки захворіла, то хвороба переноситься легше: симптоми не такі важкі, ризик ускладнень мінімальний. А завдяки масовій вакцинації кількість летальних випадків скорочується також майже вдвічі.

Відомо, що віруси грипу дуже схильні до мутацій. Саме тому щорічно ВООЗ проводить дослідження щодо нових штамів та ймовірності їх поширення в епідсезон і вносить оновлення в рекомендації з приводу складу антигрипозних вакцин. Це дозволяє проводити щеплення саме тими препаратами, які будуть найбільш ефективними в цьому році.

- Вакцина містить штами вірусу, які повністю інактивовані (ослаблені) і не несуть загрози організму людини. Після введення вакцини починає формуватися імунна відповідь – виробляються захисні антитіла, що дають організму можливість впоратися з вірусом грипу. Проте слід зазначити, що вакцина не дає 100% захисту від грипу, але якщо людина навіть і захворіє, то симптоми захворювання будуть набагато легшими. А головне – не буде таких тяжких ускладнень після перенесеного грипу, як хвороби серця, пневмонія, менінгіт, а також мінімізується летальність, - зазначає завідувач відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Віктор Мороз.

Хто у групі ризику?

Вакцинація проти грипу корисна для кожної людини за відсутності протипоказань. Але, перш за все, рекомендується робити щеплення людям із груп ризику захворюваності.

Згідно з висновками ВООЗ, до груп ризику належать люди з ослабленою імунною системою, медичні працівники, які щодня контактують з хворими, вагітні жінки, особливо в 2-му і 3-му триместрі (за рекомендацією лікаря), діти від 6 місяців і до 5 років, особи з хронічними, онкологічними та неврологічними (хвороби головного та спинного мозку, церебральний параліч, епілепсія, інсульт, розумова відсталість) захворюваннями, люди, що страждають ожирінням, породіллі, літні люди від 65 років. Для цих людей грип становить особливу загрозу, адже у них дуже високий ризик виникнення ускладнень.

Крім того, медики рекомендують вакцинуватися людям, які перенесли хіміотерапію; тим, хто працює (навчається) в численних колективах; жителям гуртожитків, будинків престарілих та в місцях позбавлення волі.

Зазвичай, щеплення роблять приблизно за місяць до розпалу захворювання, тобто для нашого клімату - в жовтні-листопаді. За цей час у щеплених людей формується стійкий імунітет до вірусів грипу. Адже захисні антитіла починають формуватися приблизно через 2 тижні після вакцинації, що забезпечує тривалість захисту людини від інфекції на 6-12 місяців. Таку вакцинацію слід робити щороку.

Протипоказання та реакція

Реальні протипоказання до вакцинації від грипу – це алергічна реакція на курячі яйця, оскільки вакцина культивується всередині курячих яєць. Також не варто вакцинуватися в період гострих захворювань або під час загострення хронічних хвороб. Крім того, не роблять щеплення тим, хто менше двох тижнів тому перехворів ГРВІ. Тому перед щепленням потрібно обов’язково проконсультуватися зі своїм лікарем.

Після вакцинації проти грипу пацієнт може відчувати біль, почервоніння та припухлість в місці ін’єкції. Також може бути легкий нежить, слабкість, головний біль, підвищення температури, біль у м’язах або в горлі. Але всі ці прояви носять м’який характер і швидко проходять за 1-2 дні без лікування, на відміну від грипу.

Вакцина від грипу: скільки коштує і де купити у Рівному?

Вакцинація проти грипу не входить в національний календар обов’язкових щеплень, а тому є добровільною і платною. Процес дуже простий – ви купуєте вакцину в аптеці і йдете робити щеплення в будь-який медичний заклад. Сама ж процедура вакцинації є безкоштовною. Та тут важливо дотримуватися правил зберігання вакцини та відповідного температурного режиму. Зазвичай, придбану вакцину слід ввести впродовж 20 хвилин після купівлі або ж мати на її транспортування спеціальний холодильник, який забезпечить вакцині потрібну температуру.

Віктор Іськів, фото - ERVE

Начальник міського управління охорони здоров’я Рівного Віктор Іськів радить купувати вакцину в аптеках у центрах первинної медико-санітарної допомоги (поліклініках) і потрібно обов’язково брати з собою чек:

- На чеку видно, в якій годині людина купила цю вакцину. Тому що там важливо зберегти холодовий ланцюг. Тобто плюс-мінус 20 хвилин до моменту введення цієї вакцини, - пояснює Віктор Іськів.

Та через низький на неї попит, часто вони є дефіцитом і знайти їх в аптеках буває не так вже і просто. Втім, нещодавно пан Іськів повідомив, що вакцина від грипу нарешті з’явилася у аптечних мережах Рівного. А вже сьогодні начальник Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками у Рівненській області Сергій Лебедь оприлюднив актуальний перелік усіх аптек області, де можна придбати вакцину «Ваксігрип», яка вважається найпоширенішою та виробляється у Франції:

ТДВ «Рівнефармація»:
• Аптека № 1 (м. Рівне, майдан Незалежності, 3);
• Аптека № 134 (м. Рівне, вул. Макарова, 3);
• Аптека № 109 (м. Рівне, вул. М. Карнаухова, 23 а);
• Аптечний пункт № 1 аптеки № 43 (м. Рівне, вул. Грушевського, 11);
• Аптека № 12 (м. Здолбунів, вул. Ст. Бандери, 1).

ТОВ ВКФ «ВІСА»:
• Аптека №9 (м. Рівне, вул. Карнаухова, 31, територія центральної міської лікарні);
• Аптека №10 (м. Рівне, вул. Київська, 56в, територія обласної клінічної лікарні).

ТОВ "АВК ФАРМ":
• Аптека (м. Рівне, вул. Шевченка ,18);

ПП «Аптека»:
• Аптечний пункт №5 Аптеки №2 (м. Рівне, вул.16 Липня, 36 (діагностичний центр);

ФОП Полюхович І.І.:
• Аптечний пункт (м. Рівне, вул. Чорновола 72, дитяча міська поліклініка).

ПАТ «Сарнифармація»:
• Аптека №6 (м. Сарни, вул Ярослава Мудрого,5).

КП “Міжлікарняна аптека” Острозької районної ради Рівненської області:
• Аптека №1 (м. Острог, вул Татарська, 185).

КП «Міжлікарняна аптека» Корецької районної ради:
• Аптека (м. Корець, вул Володимрська, 14-а).

ДП ДАК «Ліки України»:
• Аптека №7 (м.Вараш , м-н.Будівельників , 20).

КП «Аптека» Дубенської міської ради:
• Аптека №1 (м.Дубно, вул.Львівська,73) .

КП «Міжлікарняна аптека» Рівненської районної ради:
• Аптека №1 (смт.Клевань, вул. Центральна,1).

КП Аптека №2 Дубенської міської ради:
• Аптека №1 (м. Дубно вул. Грушевського 103).

Вакцина "Ваксігрип"

До речі, орієнтовна вартість вакцини «Ваксігрип» у Рівному коливається між 170 і 180 грн за дозу. Втім, медики наголошують, що це ніщо у порівнянні з ймовірними витратами на лікування грипу, яке сягає від мінімум 500 до 1000 грн. Тож навіть з матеріальної точки зору вигода очевидна.

Марина НАЗАРЧУК

Читайте також