Фейк ProZorroсті

 Хронічна брехня

Після загального переходу державних структур на електронні закупівлі пройшло лише шість місяців, а на Рівненщині уже прогриміло кілька скандалів, пов’язаних з ними. Якщо з історією про придбанням ноутбука за 199 999.80 гривень Бабинською сільською радою активісти трохи наплутали, то з іншими покупками не все так просто.

Наші чиновники схожі на бактерій. Якщо болячки здатні постійно пристосовуються до антибіотиків, то чиновники завжди тягнуть свої руки до грошей. Загальна тенденція демонструє, що наші можновладці знайшли вихід, як легально обходити систему електронних закупівель «ProZorro».

Дрібнять

Закон визначив граничні суми, заходячи за які, обов’язково має бути проведений тендер (відкриті торги – прим. ред.). Для товарів та послуг – це 200 тисяч гривень, для масштабного будівництва – півтора мільйона. Наші пристосуванці вирішили просто не заходити за них, тому й «збивають» суму на кілька гривень. Це дозволяє віддавати бюджетні гроші «надійним» підприємцям, які, здебільшого, пов’язані з високопосадовцями, і (в кінцевому рахунку) віддячують своїм покровителям.

(фото:Вісті Черкащини)

Ми уже описували ситуацію, яку штучно створило у Рівненському районі управління освіти, коли віддало 777, 924 гривні за нові вікна та дах для шкіл у кишеню одному з підприємців. Усі суми були розбиті на допорогові: 199 996 гривень, 198 935 гривень, 199 994 гривень, 174 999 гривень. Відтак економія людських податків знівельована, зате ФОП Пасічник С.В. – мабуть, щасливий. Адже, за приблизними оцінками, освітяни могли зекономити десь 300 тисяч гривень.

Підтасовують

Ще одним цікавим обманом є прописання умов тендеру під конкретну фірму, товар, постачальника. За такою схемою до Рівного приїхав нашумілий дуобус із Білорусі. Як повідомляє ГО «За чесний тендер», для конкурсних торгів знайшлося дві фірми.

Одна пропонувала продати гібрид «рогатого» за 6 мільйонів 477 тисяч, а інша – за 7,5 мільйонів гривень. В один момент дешевша пропозиція зірвалася, бо фірма «неочікувано для всіх» відмовилася. Тому довелося купувати дорожчий. Так Рівне переплатило більше мільйона гривень.

Те ж саме з мільйонами на прибирання міста і поховання безхатченків. Про що нещодавно писала «4 влада»


(фото: 4 влада)

Сімейний підряд

Найбільш винахідливі узагалі розігрують тендер між своїми фірмами. Таке явище масово процвітає у закупівлях з будівництва, які розігрує обласна влада. До прикладу, люди із села Степангород Володимирецького району не пускали дітей в школу та перекривали трасу. Словом, робили усе, аби побудували нову школу. Керівництво Рівненщини почуло селян, але «будівельний» тендер на 51 999 999 гривень виграє фірма «Стиль-Декор». Вона запропонувала меншу ціну всього на одну гривню.

«Наші» гроші назвали цю фірму – «прокладкою». Нещодавно видання «4 влада» знайшло зв’язок між кількома фірмами, які допомагають одне одному перемагати у тендерах.  

Усі вони мають непряме відношення до першого заступника голови Рівненської ОДА Юрія Приварського.
 

Ми уже писали, як до запровадження системи «ProZorro», з деякими із цих компаній департамент з питань будівництва і архітектури Рівненської ОДА, що підпорядковується чиновнику, заключав договори. 

Наївно вважати, що очільник Рівненщини Олексій Муляренко не знає про справи свого підопічного. Якщо у різних випадках ще чиновники можуть виправдовувати себе. Мовляв, ми це зробили, бо в того підприємця краще виходить будувати, то тут, як кажуть, діагноз на обличчя.

Звичайно ж, «губернатор» знає, що твориться у нього в адміністрації, але мовчить. Адже такий стан речей йому вигідний. З одного боку, левову частину рутинної роботи з управління Рівненщиною виконує саме перший заступник Юрій Приварський, а з іншого – це добре для його політичної кар’єри. Бо Муляренка не можуть звинуватити у якихось незаконних оборудках. Весь бруд летить і буде летіти у Приварського.

Система – не панацея

За словами керівника громадської ініціативи «За чесний тендер» Святослава Клічука, система електронних закупівель не вирішує всіх проблем, адже вона робить відкритішим лише механізм купівлі:

Читайте також