Фонд держмайна спільно з «Рівне Медіа» запустили інформаційний проект

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Мало хто знає, що в Україні сьогодні набирає активних обертів приватизація державного майна. Цими питаннями займається Фонд державного майна України, зокрема Регіональне відділення ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях.

Про приватизацію всі чули, але багато хто не розуміє достеменно, що це таке, як це можна зробити та скільки це коштує. Саме тому портал «Рівне Медіа» та наше регіональне відділення Фонду держмайна запускає спільний інформаційно-пізнавальний проект «Інвестуй у себе – розвивай Рівненщину», де ми розповідатимемо про усі новини у сфері приватизації держоб’єктів, про перелік тих, які сьогодні актуальні до купівлі чи оренди та як це зробити. Гасло проекту - «Кожен може стати інвестором свого краю!».

- Сьогодні   справді спостерігається брак інформації з питань приватизації держмайна. Наша позиція – немає економічно непривабливих об’єктів, є об’єкти, про які мало людей знає. Тому дякую «Рівне Медіа» за сприяння у інформуванні суспільства, аби якомога більше людей дізналися про такі можливості. Адже це справді унікальнокупити за доступні кошти приміщення, де кожен охочий може розвивати свій бізнес, а відтак – інвестувати в економіку свого регіону, - зазначив начальник РВ ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.

Він пояснює, що приватизація – це продаж державного майна фізичній або юридичній особі. Всі об’єкти приватизації діляться на об’єкти малої та великої приватизації. До об’єктів малої приватизації належить майно, вартість якого не вище 250 млн грн. Такі об’єкти продаються виключно через аукціони ProZorro.Продажі, що побудовані на принципах повної прозорості – весь процес продажу відбувається публічно і відкрито. Для підприємців це гарна можливість купити щось цікаве для розвитку свого бізнесу та своєї громади. Якщо ж вартість вища 250 млн грн. – це об’єкти великої приватизації, продаж яких здійснюється із залученням радників, що готують об’єкт на приватизацію та шукають потенційних інвесторів для проведення аукціону. Зазвичай радниками стають великі консалтингові, аудиторські та інвестиційні компанії. 

- З набранням чинності нових законів, які стосуються приватизації та оренди, держава фактично пішла на безпрецедентні кроки. В більшій мірі об’єкти пропонуються для продажу і передачі в оренду за стартовими цінами на рівні балансовій вартості, яка досить часто є дуже малою, якщо не мізерною. Це зумовлено амортизацією, зносом, віком цих будівель. Думаю наш спільний проект допоможе проінформувати громадян з усіх куточків області. Адже інвестором може стати кожен, бо об’єкти приватизаціїї бувають різні, від гаражів у районних центрах чи селищах, до підприємств. Приватизація дає нове дихання, як цим об’єктам, так і районам їхнього розташування, - зазначає Кирило Бережний.

Він також розповів про переваги приватизації для підприємців та чому це їм вигідно:

-  Коли людина купує майно за невелику  ціну, а воно в не дуже доброму стані, то в нього вже є вільні кошти перебудувати його «під себе» і свої потреби. Він може там зробити за потреби суперремонт, перепланування і тд. Адже 95% наших об’єктів ми продаємо без жодних умов. Також головне те, що людина, яка придбала об’єкт державної власності, має право на земельну ділянку, на якій він розташований – вона може її або викупити, або орендувати. Як на мене, це - великий плюс.

До слова, приватизація сповідує одразу кілька цілей: залучення інвестицій та інвесторів, залучення додаткових надходжень до бюджету як від продажу, так і, у подальшому, від податкових надходжень від бізнесу, пошук ефективного власника приміщень, створення нових робочих місць.

- Для чого це потрібно державі? По-перше, надходження коштів в держбюджет від продажу. Але це не самоціль. Головна мета – розбудова держави, яка починається з розвитку середнього і малого бізнесу. Потрібно розуміти, що це – не благодійний чи соціальний проект, бо державі треба кошти. Ні! Держава продає, але вона хоче за це отримати ефективного власника, який розвиватиме свій бізнес, завдяки якому держава вже потім буде отримувати дивіденди – від податків, від заробітної плати, від створених робочих місць. Тобто це процес довготривалий, це не сьогодні на сьогодні, - каже Кирило Бережний.

Основний сайт, де можна отримати усю вичерпну інформацію про приватизацію держмайна - privatization.gov.ua та Рrozorro.Продажі. Там же розписана уся процедура купівлі об’єктів держвласності, яка є насправді дуже простою.

- Коли людина купує об’єкт, в нас немає жодної попередньої комунікації з покупцем, все відбувається офіційно через сайт Прозоро, аби уникнути будь?яких спекуляцій чи маніпуляцій. Я спілкуюся з покупцем тільки в момент підписання договору купівлі-продажу вже безпосередньо у нотаріуса. Нотаріуси перевіряють, чи є обтяження, жодних підводних каменів чи форс-мажорів у нас бути не може.

Крім цього, всі наявні документи по об’єктах розміщуються у віртуальних кімнатах даних. По окремому майну: http://vdr.spfu.gov.ua/. Доступ до даних про окреме майно передбачає просту реєстрацію, за допомогою е-пошти. По підприємствах: https://investroom.spfu.gov.ua/. Доступ передбачає одноразове підписання договору про нерозголошення конфіденційної інформації.

Також регіональне відділення  декілька місяців тому створило окремий телеграм-канал, де в зручному форматі публікуються об’єкти на приватизацію. Згодом там буде і про об’єкти на оренду. Приєднатися до каналу можна за цим посиланням https://t.me/ptivatization_rivne  Це відразу дало результат. Приклад: https://privatization.gov.ua/2020/05/13/novyj-ob-yekt-nadannya-yakisnyh-poslug-z-yavytsya-na-rivnenshhyni-zavdyaky-investytsiyam-cherez-malu-pryvatyzatsiyu/

До слова, серед інших регіонів Рівненщина нині посідає одне з лідируючих місць за кількістю проданих державних об’єктів. Зокрема, лише у 2020 році в області знайдено власників для близько 30 об'єктів державної власності на суму більше 15 млн грн. Більша частина з яких уже надійшла в бюджет, по інших очікуються оплати за договорами. Також необхідно розуміти, що регіонально відділення займається лише об’єктами, які передані на приватизацію та оренду. Усім іншим майном управляють органи в яких воно на балансі. Коли бачите у своєму місті об’єкт державної власності, який не використовується, або ж перебуває у занедбаному стані, звертайтесь до нас, пишіть заяву, і ми запустимо процес приватизації даної будівлі.

- В держави є майно, його достатньо, зокрема в Рівненській області лише – близько 30 тисяч одиниць. Якщо когось цікавить детальніше наша робота, робота фонду, або ж громадяни хочуть проконсультуватися з питань приватизації чи оренди - ми завжди відкриті до діалогу і чекаємо. Ми допоможемо розібратися у всіх тонкощах, - підсумував начальник РВ ФДМУ по Рівненській та Житомирській областях Кирило Бережний.

 

Читайте також