Головний СБУшник області: Я вважаю, що з незаконним видобутком бурштину ми впорались

У СБУ Рівненщини запевняють, що незаконний видобуток бурштину на півночі області не має масового та системного характеру за винятком поодиноких випадків. Проте, кажуть в Службі безпеки, такі випадки намагаються припиняти максимально оперативно. 

Про це сьогодні заявив начальник УСБУ у Рівненській області Андрій Тимченко. 

- Зокрема у минулому році ми вилучили понад півтори тонни бурштину-сирцю, а в позаминулому - близько тонни. Тому вважаю, що на даний час з незаконним видобутком бурштину на території області ми впорались. Так, буває, що виходять окремі групи осіб, ситуативно здійснюють спроби незаконного видобутку, але воно швидко та адекватно припиняється. В тому числі є провадження за цими фактами і у нас. Тому я не бачу в цьому проблеми на даний час. Такого масштабу, як було два-три роки тому, вже немає, - каже Андрій Тимченко. 

На даний час у нас покривається 98 % території (де незаконно видобувався бурштин) та одразу цей промисел припиняється. Я жодного разу не чув, щоб співробітники СБУ не відреагували на повідомлення. Так, ми не пожежна команда, ми не поліція. Насамперед ми розслідуємо з цього приводу екоцид, але ми не повинні виїжджати кожного разу, але ми це робимо, щоб остаточно припинити незаконний видобуток. 

Уся область зацікавлена в тому, щоб розпочався законний видобуток бурштину, щоб в державу, в тергромади йшли податки, і ми зацікавлені в цьому... На даний час цей процес достатньо врегульований на законодавчому рівні. І усе у першу чергу залежить від волі правоохоронних органів. І починаючи з другого півріччя 2019 року ця воля є, - підсумував він. 

Нагадаємо, нещодавно журналіст Денис Казанський знову побував на нелегальних клондайках Рівненщини. Зокрема він зауважив, що з останньої його поїздки там нічого не змінилося, а навпаки ситуація лише погіршилась. Проте над рекультивацією навіть ніхто не задумується. За словами Казанського, незаконний промисле триває й надалі, хоча й в не такому масштабі. Проте копачі не припинили нелегальний видобуток, а здебільшого почали працювати вночі. 

На думку журналіста, якщо цим питанням не займатись системно, то це загрожує області піщаними бурями та зміною клімату. Проте про системну боротьбу із цим явищем, на думку Казанського, наразі мова не йде. 

 

Читайте також