Господарства Рівненщини можуть отримати «нульові» кредити на сонячні панелі та вітрові станції

На Рівненщині пільгові кредити на купівлю генеруючих установок можуть отримати ОСББ та приватні домогосподарства.

Повідомляють у Рівненській ОДА.

Задля подолання дефіциту електроенергії домогосподарства Рівненщини пропонують скористатися «нульовими» кредитами на придбання генеруючих установок. А саме сонячні панелі з системами накопичення енергії та вітрові електростанції.

«За таким кредитом приватні домогосподарства можуть звернутися в ПриватБанк, ОщадБанк, УкргазБанк, Банк Глобус, ЕксімБанк та СенсБанк. Він видається на 10 років, а сума не повинна перевищувати 480 тис. гривень. Вже 4 домогосподарства Рівненщини скористалися даною послугою. Також досить велика кількість заявок перебуває на розгляді в кредитних установах», - повідомив директор Департаменту житлово-комунального господарства, енергетики та енергоефективності РівнеОДА Володимир Пшеюк.

У свою чергу координатор ГО «Екоклуб» Михайло Лук’яник розповів, що у Фонді енергоефективності діють дві програми – «Енергодім» та «ГрінДім».

"Енергодім" - це програма, яка стосується термомодернізації будинку, а "ГрінДім" передбачає встановлення теплових насосів і сонячних електростанцій на багатоквартирні будинки. Перша програма нині діє в спрощеному вигляді - ОСББ потрібно лише подати заявку та виконати всі роботи. Не треба розробляти проєктно-кошторисну документацію", - повідомив Михайло Лук’яник.

За програмою "ГрінДім" ОСББ та ЖБК можуть отримати компенсацію до 70% вартості обладнання. Проте не більше 1 млн грн на встановлення сонячних електростанцій, не більше 2 млн грн на теплові насоси, а також не більше 15 тис. гривень на проведення енергоаудиту. Вартість самих робіт не відшкодовується.

Щодо програми «Енергодім» обмежень за вартістю виконання робіт немає, проте є обмеження за сумою гранту. Для пакету А максимальна сума 2 млн грн, для Б – 10 млн грн. Крім того є ще грант за проведення енергоаудиту – 70%, але не більше 15 тис. гривень.

Також, як зазначив Михайло Лук’яник, зараз низка банків відкрив для ОСББ можливість отримувати пільгові кредити. Це кредит за програмою «5-7-9».

Читайте також