Господині із Рівненщини поділились рецептами пасок

Фото - Фейсбук

Великодній стіл прикрашають паски, писанки, весняні салати, м’ясні, рибні страви. Вже завтра, традиційно – у четвер, господині будуть пекти паски. Наші журналісти поцікавились, за якими рецептами будуть їх випікати господині Рівненщини.

Дубенщина

Рецепт 1

Заварна паска: борошно (100 г) залити киплячим молоком (250 г), ретельно розмішати, залишити охолонути. Свіжі дріжджі (80 г) розвести в теплому молоці (250 г), додати цукор (1 ст. ложка). Накрити, залишити в теплому місці, щоб підійшло.  Змішати заварку з розчиною, дати підійти в теплому місці.

Цільні яйця (5 штук) та жовтки (5 штук) збити з цукром (200 г) добіла (як на бісквіт). До опари додати яєчну суміш, борошно (1 кг), сіль (0,5 ч. ложки). Місити довго, до гладкого тіста.

У кінці замісу поступово додати розм’ягшене вершкове масло (200 г, не розтоплювати масло!) та 2 ст. ложки олії, ще раз добре вимішати. Накрити та залишити підходити в теплому місці (без протягів).

Тісто, яке підійшло, легко обімнути, залишити відпочити хвилин на 10. Поділити на порції в 200 г . кожну порцію змішати з родзинками (попередньо залити окропом) та шматочками пастили (попередньо легко обваляти в борошні).

Помістити в одноразові паперові форми (діаметром 9 см). Накрити, дати підійти в теплому місці. Виходить 11 пасок. Перед випічкою паски змастити яйцем та прикрасити виробами з прісного тіста. Випікати в два прийоми (другу половину помістити в холодильник, що б не перекисло тісто) при 180 градусів без обдуву. В мене печуть 40 хвилин. Печу в своїй духовці при 160°, бо інакше мені вирве верх. Тому мусите знайти свою температуру , в своїй духовці і печу низ + конвекція, бо в мене верх горить.

Рецепт 2

10 жовтків, 12 яєць збити до піни із 1,2 л цукру. Додати 1,2 л гарячого молока, коли трохи схолоне. Додати 125 г дріжджів (100 г сирих і 4 г сухих). Додати ванілін і один морожений лимон, трохи муки. Поставити на дві години в тепло, щоб побродило. Додати 450 г розтопленого масла і замісити, щоб відставало від рук.

Додати 400 г ізюму і 100 г кураги (розмішати із мукою, щоб не осідали). Розкладати у форму, змазану холодним жиром, на 1/3 висоти. Дати підійти і змазати яйцем.

Пекти при 180 градусах 20 хвилин, потім при 150 градусах і обдув ще 20-30 хвилин. Виходить 10-11 середніх пасок.

Острожчина

Рецепт 1

  • 3 літри молока
  • 2,5 літри цукру
  • 400 грам дріжджів
  • 8 яєць
  • 42 жовтки
  • 10 пачок ванілі
  • 250 грам масла
  • 0,5 кг маргарину
  • 2 апельсини і один лимон на грубу тертку
  • 1 кг ізюму
  • 1 стакан олії

«Мій постійний рецепт, не проміняю ні на який. Порція велика, тому можна сміливо ділити на два. Всі переваги такої паски - зразу добавляєш всі компоненти і місиш молодо, коли підійде, ще раз вже густіше підмішуєш, сходить і виробляємо. Дуже смачна і як пух, і завжди вдається», - додала господиня.

Рецепт 2

Опара - 3 склянки теплого молока, 100 г живих дріжджів, 0,5 склянки цукру, просіяного борошна стільки, щоб вийшло тісто, як на оладі. Почекати, поки опара після підйому почне падати.
Далі замішуємо тісто.

Для цього в опару додамо 12 жовтків, збитих з 2 склянками цукру, 2 пакетики ванільного цукру, цедру 1 лимону, 300 грам розтопленого теплого спереду, до прикладу, "Тульчинка" (бо масло важке), родзинки, цукати, 20-30 г горілки і просіяного борошна додамо стільки, щоб вимішати молоде, незабите тісто. Поставити в тепле місце, один раз обім’яти, дати підійти ще раз і можна виробляти пасочки. У форму викладати тіста на одну третину. Як підійде, змазати верх яйцем. Спекти!

«Нехай вдається!!! І головне - тісто не любить протягів, стукоту-грюкоту, а любить хороший настрій господині», зичить усім господиня із Острожчини.

Рівне

Рецепт 1

1 л молока, 4 ст цукру, 12 жовтків, 200г дріжджів, 200г масла, 0.5ст.олії, 1ст.л.жиру, 2кг.борошна, ваніль, родзинки, цедра лимона, цукати. Дріжджі з цукром розмішати і поступово додати всі інгредієнти. Форми жиром змазати перед випіканням.

Рецепт 2

На 250 мл молока: 3 яйця, 3 жовтка, 100 г спреду, 100 г масла, 60-100 грам дріжджів, 1 стакан і чверть стакана цукру, 2 ст ложки олії, ванілін, цедра, ізюм, журавлина, мука – 1 кг.

Рецепт 3

Паски краще пекти з домашніх яєць і молока. Всі інгредієнти потрібно заздалегідь дістати з холодильника і починати готувати тільки тоді, коли вони будуть кімнатної температури.

Робимо опару:

  • 500 г цукру
  • 250 г масла
  • 5 яєць
  • 2 жовтки
  • 75 г свіжих дріжджів
  • 500 мл топленого молока
  • Яйця і жовтки злегка збити з цукром

Масло порізати кубиком і трохи підтопити в мікрохвильовій печі, але не допускати щоб воно сильно нагрівалася.

Дріжджі розвести в теплому молоці (не більше 40 градусів)

Далі яйця змішуємо з маслом і потім додаємо дріжджі. Перемішуємо, накриваємо і залишаємо в теплому місці на 8-12часов (температура повинна бути не вище 30 градусів). 100г родзинок-цукатів залити теплим сиропом з 100г цукру і 100 води і додати 25мл коньяку. Ми залишаємо настоятися поки підходить опара.
По закінченню 8-12 годин в опару додаємо по черзі:

  • 15 г ванільного цукру
  • 0,5 чайной ложки солі
  • Обсушені в рушнику цукати
  • 1,5 кг борошна

Добре вимішуємо тісто руками. Тісто буде дуже податливим, місити його одне задоволення. Борошна більше норми не додаємо, якщо тісто липне до руками - змажте руки олією.

Відразу після замісу формуємо порційні кульки і викладаємо у форми так, щоб заповнити трохи менше половини форми.

Тісто залишаємо для розшарування в формах на 1-1,5часа в теплому місці, без протягів. Воно повинно піднятися в 2 рази.

Ставимо в духовку розігріту до 180 градусів, режим конвекція, і випікаємо до готовності (у мене це 25-35 хвилин, в залежності від розміру паски).

Здолбунівщина

Рецепт 1

На 0,5 л. молока, 12 яєць (8жовтків і 4 цілих) 200 г масла, 2 столові ложки олії, 1 цілий лимон (на тертку), 100 г дріжджів, 2 стакани цукру. Ізюм та цукати за бажанням. Муку домішую по ходу, поки тісто не відставатиме від рук.

Рецепт 2

На 1 літру молока, 180 г дріжджів, 4-5 стакани цукру, 1 великий лимон, 600 г масла, ізюм, ваніль, 20 жовтків, 10яєць, 50гр олії, муки - щоб відставали від рук. Місимо до 1 години.

Зичимо Вам смачної паски і гарного свята!

Читайте також