"Готівка має піти з транспорту": у Рівному обговорювали запровадження електронного квитка

У Рівнераді відбувся депутатський день, під час якого розглядали актуальні для міста питання. Зокрема, йшлося про запровадження у Рівному електронного квитка. Саме цей проект спрямований на те, щоб спростити користування громадським транспортом у місті та проводити обрахунок пасажиропотоку.

Для депутатів було організовано презентацію проекту, яку провели партнери компанції-інвестора "Київстар".

За словами спікерів, електронний квиток потрібен для того, щоб люди мали більше можливостей оплатити проїзд. Наразі ці операції здійснюються готівкою. А електронний квиток дозволяє розрахуватися і карткою, і розумним годинником, і спеціальною карткою рівнянина чи карткою, яка може бути у пільговика. 

Що отримують мешканці міста, коли отримують електронний квиток:

  • зручність оплати,
  • відслідковування маршрутів - коли запроваджують електронний квиток, то створюється система, яка аналізує, де люди їздять. Таким чином є розуміння, які маршрути більш прибуткові, а які менш. 
  • облік пільговиків. 

"Коли запроваджується електронна оплата у маршрутках і автобусах, то знижується ризик водійської помилки, адже наразі на керманича транспорту покладено і функцію розрахунку. Готівка має піти з транспорту. Тут є додатковий бонус для бюджету - не потрібно витрачатися на кондуктора у муніципальному транспорті. Якщо людина прихала з передмістя і не має квитка, але хоче їхати у транспорті, то ми розгортаємо інфраструктуру, яка дозволяє придбати одноразовий квиток. Для цього використовуються кіоскові мережі. Це можуть бути банки. Можна буде просто підійти з готівкою і купити собі квиток", - коментує директор з розвитку бізнесу "РЕНОМЕ СМАРТ" Валерій Сіроштан.

Особливу увагу приділили питанню перевезень пільговиків. За словами спікерів, громада має платити за перевезення тільки "своїх" людей, тобто, пільговиків, які зареєстровані на території даної громади. 

"Коли запроваджується електронний квиток, то кожному пільговику видається окрема картка. Це суттєво зменшує кількість пільговиків. Адже багато людей користуються підробними посвідченнями і незаконно їздять безоплатно. Наприклад у місті Хмельницькому було проведено рейд і за добу зафіксували 140 фейкових карток", - зазначає пан Сіроштан.

За його словами, перевірка та облік пільговиків суттєво економить кошти бюджету громади.

"Якщо пенсіонерка за місяць проїжджає на громадському транспорті 20-30 разів, то система може це підрахувати. Так само, якщо АТОвець, який проживає у Хмельницькій області приїхав на Рівненщину. Так, йому тут надали послугу перевезення. Але за це платить громада, де він прописаний. Це система взаєморозрахунку між областями", - зазначила директорка "РЕНОМЕ СМАРТ" Надія Гладкевич.

На депутатському слуханні був присутній секретар Рівненської міської ради Віктор Шакирзян, який прокоментував запровадження електронного квитка та інших проектів, які презентували спікери:

"Сучасне місто безсумнівну має шукати можливості для автоматизації процесів у всіх сферах життя. Це в першу чергу дозволяє підвищити якість послуг. Втім, приймати рішення потрібно зважено, вислухавши позицію рівнян, долучивши до розробки рішень представників усіх груп, які залучені у тому чи іншому процесі. Впровадження технологій має покращувати життя рівнян та робити його комфортнішим".

Зазначимо, що усі ці проекти пропонується реалізовувати за рахунок інвестиційних коштів, які забезпечуються компанією Київстар. Партнерами проекту з боку Київстар виступає компанія РЕНОМЕ-СМАРТ, VISA, AxxonSoft і Smart Ticket Technology.

Читайте також