Громади Рівненщини подали на розгляд комісії пів сотні елементів нематеріальної культурної спадщини

Громади Рівненщини подали на розгляд комісії 50 елементів нематеріальної культурної спадщини.

Про це повідомили у пресслужбі Рівненської ОДА.

На Рівненщині вже втретє пройшов всеукраїнський форум «Нематеріальна культурна спадщина». До участі долучилися представники Міністерства культури та інформаційної політики України, переселенці та представники галузі з інших областей.

Тема нової зустрічі - «НСК єднає». Адже 3 роки тому, після початку повномасштабного вторгнення, виникла потреба в інтеграції вимушено переміщених осіб зі Сходу України. Саме культура стала тим необхідним методом єднання, що потребували люди.

«Війна розкрила нам очі на кризу національної ідентичності. Культурна спадщина нині стає на чільне місце. І дуже важливо, що громади Рівненщини зараз «прокинулися» та є зацікавленими у пошуках та відродженні своєї ідентичності та культурної спадщини. Рівненська ОВА робить усе, що від нас залежить, щоб цей процес тривав, а ті оберти, що набрали громади – не спинялися. Нематеріальна культурна спадщина єднає – це не просто слова. Це дійсно те, що об’єднує нас із регіону в регіон, із області в область», - зауважив заступник голови РОДА Ігор Павленко.

Голова Експертної ради з питань нематеріальної культурної спадщини при Міністерстві культури та інформаційної політики України, заступниця голови ГО «Демократія через культуру» Валентина Дем’ян повідомила, що через вторгнення рф в Україні вже пошкоджено понад 300 національних культурних пам'яток. Тільки з території Херсонщини за час окупації російські військові вивезли близько 15 тисяч музейних експонатів.

Нині Рівненська область має розгалужену мережу закладів культури, яскраві мистецькі колективи та творчих особистостей, які гідно представляють регіон в Україні та за кордоном. Зокрема, серед понад півтори тисячі майстрів декоративно-ужиткового мистецтва 10 мають звання «Заслужений майстер України»; 19 - є лауреатами обласної премії за збереження нематеріальної спадщини імені Ганни Леончук; 3 - лауреатами всеукраїнської премії за збереження нематеріальної культурної спадщини.

У Національному переліку НКС уже є 5 елементів Рівненщини, зокрема:

  • бортництво;
  • традиція обряду «Водіння Куста»;
  • поліська дудка-викрутка: традиції виготовлення та гри;
  • традиція наряджання могильних хрестів;
  • приготування української традиційної страви «Голубці».

Як зазначила начальниця Управління культури і туризму ОДА Любов Романюк, із метою вивчення, збереження та популяризації нематеріальної культурної спадщини Рівненщини була створена комісія з питань вивчення, обліку та збереження елементів НКС регіону. На сьогодні 50 елементів НКС уже подано на розгляд комісії.