Громади Рівненщини та Волині обмінювалися досвідом (ФОТО)

Рівняни переймали досвід господарювання Княгининівської ОТГ на Волині.

Рівненське регіональне відділення Асоціації міст України  організувало навчальну поїздку «Маршрути успіху»  з обміну досвідом у Волинську область до Княгининівської ОТГ. Учасники зустрілися з головою громади Оленою Твердохліб. Вона розповіла чим унікальна Княгининівська громада, яка розташована неподалік Луцька.  

Господарює громада лише другий рік, тут об’єдналися Княгининівська сільська рада та Рокинівська селищна рада. Села, які  колись були закинуті, минулого року почали розвиватися, там кладуть нові дороги, турбуються про освіту та медицину. Минулоріч у громаді зробили 7 км нових доріг, першочергово дороги робили там, де є велике скупченя підприємств, тепер підприємці охочіше платять податки, і навіть перереєструвалися на територію громади. Особливу увагу звернули на безпеку. На багатьох вулицях встановили вуличне освітлення, щоправда трохи заощаджують кошти,  тому світло вночі вимикають. Заключили договір з охоронною фірмою, яка надає послуги по правопорядку. Охоронці патрулюють найпроблемніші вулиці, а також розносять повістки. Невдовзі встановлять камери відеоспостереження, тоді працювати буде простіше.

Аби у повній мірі зберегти позашкільну освіту, спорт та культуру, створили єдиний культурно-освітній простір. Тут є директорка, яка все взяла під свою опіку. У центрі працюють художні студії, бібліотека, музей громади та музична школа. Спортивні секції працюють окремо, але в підпорядкуванні культурно-освітнього  центру.  У глядацькій залі вже провели ремонт, та замінили крісла, їх замовляли у місцевого підприємця. Невдовзі придбають нову акустичну систему, пульт, та мікрофони.  У центрі також замінили вікна на енергозберігаючі, та оновили інші меблі. 

У громаді є 4 сімейних лікарі, але ще одного не вистачає. Очікують старту медичної реформи, тому поступово готуються до змін. Про медичну реформу  в дії, та про сімейних лікарів для мешканців громади розповідають у «Віснику громади». Водночас мають плани, як розвиватимуть цю галузь надалі. Хочуть облаштувати комфортні кабінети для лікарів та житло для них. Зокрема, лікарям планують  придбати електроавтомобілі. На запитання "Де їх заряджати?" Олена Твердохліб відповідає: 

«Ведемо перемовини з інвесторами, та вивчаємо проекти зі встановлення електрозаправок. Я вважаю що енергія сонця – це перспективно. До того ж у нашій громаді вже один мешканець запустив сонячну елекростанцію. Тому перспектива розвитку  у нас є».   

Особливу увагу громада приділяє інфраструктурі та благоустрою. Вже встановили смачну зупинку у с.Сирники. Тепер же тривають бурхливі обговорення щодо інших зупинок – вирішили кожну з них робити творчо-креативною, аби цим вирізнятися від інших громад. Кажуть, реклама потрібна, щоб про нас знали на всеукраїнському рівні.

Княгининівська громада  першою на Волині  своїм пільговикам компенсувала витрати на транспорт. У  громаді  є 613 пільговиків, кожному з них на рік виплатили по 480 грн. Ці кошти отримали навіть ті люди, які не користуються транспортом, але мають такі ж права як і інші.  А це каже голова громади – справедливо, щоб усі отримали кошти, а далі розпоряджаються ними на власний розсуд. Для пенсіонерів вже цьогоріч запровадили екскурсійні тури вихідного дня. На це депутати виділили 20 тис. грн. Набирають групу охочих пенсіонерів, узгоджують маршрут і їдуть відпочивати. Таку практику Олена Твердохліб запозичила у європейців.

Після вичерпної розповіді, гості обговорили й інші важливі питання, а також мали ще чимало запитань.

Після обговорень делегація з Рівненської області  поїхала подивитися як функціонують комунальні заклади: культурно-освітній  центр, садочок  та школа. Усе те, про що розповіла голова громади, гості побачили на власні очі.  

Захід проведено в рамках проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Повідомляє Офіс реформ проекту ПУЛЬС Рівненського РВ Асоціації міст

Читайте також