Іноземні компанії продовжують виготовляти чіпи для російських ракет – ГУР

Росія продовжує закупляти мікрочіпи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам.

Про це повідомили в Головному розвідувальному управлінні Міністерства оборони України.

У відомстві розповіли, що російські ракети не досягають цілей без чітких координат, які визначають навігаційні системи. Для скеровування ракет росіяни використовує власну розробку ГЛОНАСС, аналог GPS. ГЛОНАСС був створений в 1982 році на замовлення Міноборони СРСР. Хоча ГЛОНАСС є системою подвійного призначення, переважно її використовують російські військові для наведення зброї на українські міста.

За інформацією українських розвідників, в російській навігаційній системі є слабке місце – ГЛОНАСС залежить від мікрочіпів, які виробляють іноземні компанії. У російських ракетах та дронах встановлені мікрочіпи іноземного виробництва з підтримкою ГЛОНАСС – зазвичай, це цивільні чіпи, але росіяни використовують їх для військових цілей.

«Чипи приймають та обробляють координати від ГЛОНАСС, а ракети за допомогою цієї інформації орієнтуються у просторі та цілять в українську цивільну та енергетичну інфраструктуру», – йдеться в повідомлені.

У ГУР Міноборони України також оприлюднили список іноземних компаній, які продовжують виробляти мікрочіпи з підтримкою ГЛОНАСС:

- Linx Technologies (США);
- Broadcom (США);
- Qualcomm (США);
- Telit (США);
- Maxim Integrated (США);
- TRIMBLE (США);
- Cavli Wireless (США);
- u-blox AG (Швейцарія);
- STMicroelectronics (Швейцарія);
- Sierra Wireless (Канада);
- NovAtel (Канада);
- Septentrio (Бельгія);
- Antenova (Велика Британія).

Росія, у свою чергу, продовжує закупляти мікрочіпи з підтримкою ГЛОНАСС завдяки численним підставним компаніям та дистриб’юторам. Вони застосовуються щонайменше в таких видах зброї, як-от: безпілотники «Орлан-10» та Shahed-136, РСЗВ «Торнадо-С» та «Смерч», ракети «Іскандер», «Калібр» та «Кинджал», а також авіаційні та крилаті ракети X-101, X-555, Х-38, Х-59МК, Х-31.

«Без чіпів з підтримкою ГЛОНАСС іноземного виробництва росіянам доведеться з нуля будувати власну мікроелектроніку. Експортний контроль та контроль з боку виробників у такому випадку не подіє, адже Росія постійно вигадує нові шляхи обходу санкцій та закупівлі технологій. Іноземні компанії мають усвідомити прямий вплив своєї продукції на обороноздатність Росії, припинити виробляти чипи з підтримкою ГЛОНАСС та забрати функцію підтримки цієї навігаційної системи з усіх своїх пристроїв», – підсумували в ГУР МО.

 

Читайте також