Інтерактивна картина та моделі бою: в Острозі діє виставка, присвячена битві під Оршею

В Острозькому музеї діє виставка, присвячена 510-й річниці битви під Оршею.

Про це повідомили у пресслужбі Рівненської обласної ради.

8 вересня 1514 року поблизу міста Орша, що нині на території Білорусі, відбулася головна битва між 15-тисячним військом на чолі з князем Костянтином Івановичем Острозьким і московською армією. Цей бій став важливим етапом десятирічної московсько-литовської війни 1512-1522 років.

За даними істориків, тоді значно менша армія Великого князівства Литовського і Руського разом із поляками, маючи менше 30 тисяч воїнів, розбила 80 тисяч московських солдатів, захопивши їхній табір і командувача.

Причиною війни стало бажання московії захопити землі, розташовані на сучасних територіях України та Білорусі, які тоді входили до складу Великого князівства Литовського.

Литовська армія складалася з литовських, білоруських, українських, сербських, татарських, польських, угорських і німецьких загонів. Об’єднане військо очолив 54-річний князь Костянтин Острозький. Як свідчать історичні джерела, він не лише керував військом, але й особисто брав участь у контратаках, а перемога під Оршею зробила його відомим в усій Європі.

Виставка, яка запрацювала в музеї Острозького замку, підкреслює визначне значення Великого Гетьмана Литовського Костянтина Острозького в цій війні.

Експозиція має назву "Орша 1514: Тріумф волі і єдності". Її організував Острозький замок - Державний історико-культурний заповідник м. Острог у співпраці з ГО "Братство ім. князів Острозьких" за підтримки Польського інституту в Києві.

Серед експонатів — інтерактивна картина битви, масштабні моделі бою, а також пам'ятні монети, портрети й інші артефакти, що ілюструють спільну історію України, Польщі та Литви.

Триватиме виставка три місяці.