Історик показав унікальні схеми, за якими мали забудовувати райцентри на Рівненщині

Унікальні зразки схем планування райцентрів Гощі й Тучина передав у селищну раду історик Валерій Скоцик. Отримав їх від колишнього учня Захара Кухоцького, а той - від батька Віктора Васильовича.

Схеми планування забудови райцентрів датовані 1946 роком. Розроблялися вони відповідно до затвердженого після Другої світової війни адміністративно-територіального поділу УРСР.

"Очевидно, що карти мають чималий інтерес. Вони дозволяють краще зрозуміти наміри тодішньої влади, стратегію розвитку райцентрів, зробити аналіз запланованого і зробленого. До речі, згідно цих передпроєктних умов плани забудови реалізовано лише частково", - повідомив гощанський селищний голова Микола Панчук.

Ще один нюанс, на який звернув увагу Валерій Скоцик - зіткнення історичних перспектив. Схеми планування позначені літерою «М». Тобто і Гощу, і Тучин тодішня влада бачила в статусі «містечка», закріпленого ще з 15 століття. Він залишався незмінним при різних владах та режимах і лише в 50-х роках минулого століття під час чергової адмінреформи з’явилося поняття «смт» на кшталт російського «пгт».

"Розуміння історичних процесів, територіальних змін може бути корисним для сучасного планування. Вивчення цих документів допоможе уникнути повторення помилок минулого та врахувати наслідки ухвалених рішень. Історія громади є не лише набором подій, а й важливим елементом її розвитку. За передані історичні документи величезне дякую Валерію Скоцику і, звісно, Захарові та Вікторові Кухоцьким. Збережемо їх для наступних поколінь", - додав Микола Панчук.

Читайте також