Із танцями, мациком і пивом: у Рівному відгримів фестиваль автентичної їжі

Сьогодні в Рівному відбувся фестиваль автентичної кухні "МАЦИК". Розпочались святкування із українсько-польської конференції «Гастроспадщина регіонів», де презентували кулінарну спадщину Рівного та області, а також Люблінського регіону та міста Люблін (Польща). Для присутніх представили кухню князів Острозьких.

«Багато рівненських туристів їдуть у Європу, де бачать, як там ставляться до людей, до побуту, до екології і хочуть ці речі привезти в Україну. Але, вважаю, ми повинні  самі зробити свою Європу в Україні, аби з нас брали приклад. Сподіваюсь, Рівне буде перше в цьому. Наші мешканці дуже активні, тож Рівне має знайти й транслювати назовні свій неповторний шарм та характер. Впевнений, місто має гарний туристичний потенціал, а через нього стане привабливим і інвестиційно. А це робочі місця й наповнення бюджету. Переконаний, нам потрібно більше подібних проєктів, більше подібних заходів», - зазначив секретар Рівнеради, очільник "Рівне Разом" Віктор Шакирзян.

Опісля на площі комплексу Reikartz Бергшлосс зібрались рівняни й гості міста, аби посмакувати мациком, сушеними коропами, крафтовими сирами, пивом, цікавими вареннями (шишковим, до прикладу) тощо.

Для дітей також влаштували розваги - вони розмальовували печиво.

Родзинкою святкування стали майстер-класи з приготування автентичних страв України та Польщі. Вони відбулись у формі так званого батлу.  

«Готували страви українські, традиційні, поліські, які передаватимуться саме господинями з Полісся, які будуть розкривати легенди, міфи, секрети, які передаються із покоління в покоління. Наші друзі-партнери з міста Люблін готували свої автентичні страви, зокрема, цибуляш із копченою рибою», - зазначила голова правління Агенції сталого розвитку міста Олена Хмельник.

По завершенню майстер-класів гості фестивалю насолоджувались культурною програмою. Це львівський гурт Joryj Kloc - український обрядовий хіп-хоп дайбоже-етно-чорт та Мicik Gonibez з програмою «УКРОТЕКА».

Рівняни й гості міста фотографувались, танцювали, смакували етно-страви. Гостя свята Юлія поділилась своїми враженнями:

«Дуже класний захід, цікаві номери. Думаю, не лише мені весь цей час не вистачало таких подій у Рівному. Дуже рада, що коронавірус потроху відступає і ми повертаємось до культурного життя. Фестиваль – просто неймовірний».

До слова, подія відбулась за фінансової підтримки Європейського Союзу в межах програми транскордонної співпраці «Польща-Білорусь-Україна 2014-2020».

Читайте також