Камери, вахтери та патрулювання поліції: як охороняють школи у Рівному?

Ілюстративне фото

Нещодавно інформаційний простір сколихнула новина про трагедію у Казані в Росії. Там до школи увірвався нападник, який влаштував стрілянину. Внаслідок інциденту загинуло 9 людей.

У зв'язку із трагічною подією актуальним є питання безпеки у навчальних закладах. Зокрема, у ефірі "Радіо Трек" міський голова Рівного Олександр Третяк прокоментував рівень організації безпеки у школах міста.

"Перше, що варто зауважити - це те, що ми працюємо над програмою "Безпечне місто", щоб муніципальні камери були встановлені біля входів у школи. Вони будуть фіксувати, автоматично відслідковувати потенційних злочинців, які занесені у базу поліції, та одразу повідомляти правоохоронців. Крім того, проводиться робота з вахтерами, щоб вони миттєво реагували", - зазначив мер Рівного.

До слова, нещодавно, 4 березня, у Рівному на території школи №14 було виявлено бойову гранату "Ф1" із запалом. На місце викликали працівників поліції, рятувальників та піротехніків.

Боєприпас ліквідували - обійшлось без постраждалих. Після даного інциденту мер Третяк дав розпорядження Управлінню освіти Рівненської міської ради посилити охорону у школах та інших навчальних закладах. 

"Наразі у нас є домовленість із патрульною поліцією. Близько місяця тому у нас була зустріч з керівниками шкіл. Було висловлено з їхнього боку питання щодо посилення патрулювання на території шкіл та закладів. Відповідно, щодня патрульна поліція в післяобідню пору, коли діти йдуть додому, відслідковує ситуацію біля навчальних закладів. Тобто, кожного дня до всіх закладів освіти приїжджають поліцейські. Керівник поліції надає мені інформацію - скільки закладів було відвідано, які порушення були зафіксовані. Дуже часто зустрічаються там у п'яному вигляді особи - це фіксується. Вважаю, що безпека у нашому місті гарно відпрацьована, але ідеалу немає меж", - прокоментував пан Третяк.

Питання організації охорони шкіл у місті Рівному прокоментувала заступниця начальника Управління освіти Рівненського міськвиконкому Катерина Сичик. За словами посадовиці, рівень безпеки у школах підвищився за рахунок встановлення камер відеоспостереження як ззовні, так і всередині навчальних закладів.

"Для того, щоб забезпечити порядок у школах, багато директорів разом із батьками поставили камери. Майже у 50 відсотків наших навчальних закладів є такі камери спостереження зовні. У частині шкіл встановлені камери і в середині. За законом під час освітнього процесу, коли дитина перебуває у школі, за її життя і здоров'я відповідає саме школа. Зараз вивчається питання, щоб покращити ситуацію, і щоб спостереження було у всіх школах міста. Над цим працює Управління освіти", - зазначає Катерина Сичик. 

До слова, камери працюють цілодобово. Центр спостереження виведено до кабінетів директора чи адміністрації і перевірити ситуацію можна у будь-який час.

У зв'язку із карантином до навчальних закладів обмежили вхід для усіх, крім, власне, дітей. 

"У кожній школі є людина - чи це вахтер, чи спеціально найнятий працівник - яка забезпечує режим пропуску у школу. Щоб могли зайти тільки діти. Якщо раніше у школу могли зайти і батьки, то зараз карантин. Батьки чи законні представники дітей спілкуються із адміністрацією чи вчителями дистанційно", - додала посадовиця освіти.

Читайте також