Капремонти зачекають: як війна вплинула на ремонт доріг на Рівненщині

Фото - Служба автодоріг у Рівненській області

Із початком повномасштабного вторгнення військ РФ на територію України, на Рівненщині припинили реалізацію програми Велике будівництво, та й загалом внесли корективи у роботу. Про це Суспільному розповів заступник начальника Служби автодоріг (САД) Дмитро Леонтіюк. 

Про зміну планів

Рік мав бути рекордним і за масштабом, і за обсягами фінансування дорожньої галузі, і за капітально відремонтованими кілометрами доріг, каже посадовець.

"З приходом війни держава змінила пріоритети й кошти, які мали б спрямовуватись на капітальний ремонт доріг, спрямували в оборонний сектор, щоб захисники мали можливість боронити нашу землю", — розповів Дмитро Леонтіюк.

Він додав: працівники Служби автодоріг області повернулися до виключно експлуатаційного утримання доріг.

"Тобто у 2022 році жодних капітальних робіт не проводилось. Якщо у 2021 році ми мали понад 100 кілометрів відремонтованих доріг на Рівненщині, а це 20-30% мережі й ми мали також об'єкти капітального будівництва, зокрема, обхід міста Рівного і плани на будівництво обходу у Дубні, то зараз це все перебуває у віддаленій перспективі", — сказав посадовець.

Що виконали

На головній трасі області Київ — Чоп ліквідували 789 погонних метрів тріщин. Загалом на дорогах державного значення усунули майже 70 тисяч квадратних метрів ямковості, — йдеться у повідомленні Служби автодоріг області у Facebook.

"Ми займалися експлуатаційним утриманням та ямковими ремонтами. Це були сотні або десятки метрів суцільної заміни верхнього шару асфальтобетонного покриття. У нас були дві критичні ділянки: автодорога Городище — Рівне — Старокостянтинів в районі міста Сарни і кільце в Сарнах. Досить проблемною ділянкою у нас був також міст через річку Случ поблизу Сарн. Там є досить позитивні зрушення в цьому об'єкті. І безпосередньо — в районі населеного пункту Нова Українка", — уточнив Дмитро Леонтіюк.

Він додав: також на автодорозі Доманове — Ковель —  Чернівці — Тереблече зробили "все можливе, аби проїзд нею був безпечний".

Більше уваги, за словами посадовця, приділяють дорогам з великою інтенсивністю руху. Однією з них є транспортна магістраль Київ — Чоп та Київ — Ковель — Ягодин.

"Думаю, що досить скоро мешканці Рівненщини і люди, які рухаються через область транзитом,  зможуть спостерігати зростання інтенсивності виконання робіт, адже Верховна рада прийняла відповідне законодавство і повернула акциз на пальне — спецфонд, який витрачається на ремонт, на утримання доріг і який наповнюється самими водіями", — сказав Леонтіюк.

Чи вистачає техніки та матеріалів

"На ринку, після зупинки обумовленої війною програми Велике будівництво, техніки для ремонтів доріг точно з надлишком. Щодо матеріалів, то якщо мова йде про бітум, то перед початком повномасштабної російської агресії купувати бітум в Білорусі було вигідно підрядним організаціям, адже це був короткий шлях доставляння. Але дефіциту на світовому ринку ні пального, ні бітуму, ні мазуту тощо немає. Питання в ціні", — сказав посадовець.

Яка ситуація із дорожніми знаками

На дорогах з інтенсивністю руху, поряд з навчальними закладами, відновили знаки та дорожню розмітку.

"В межах Рівненського та Дубенського районів відновили вказівники з назвами населених пунктів, там, де це можливо, роботи тривають — ямкові ремонти, облаштування систем водовідведення з доріг, відновлення бар'єрного огородження. Паралельно відновлюємо системи штучного освітлення, підтримуємо їх в робочому стані, відновлюємо знаки там, де це потрібно, оновлюємо їх та дорожню розмітку. Але всього одномоментно не буде, адже ліміти фінансування, у порівнянні з попередніми роками не найвищі", — резюмує Леонтіюк.

Читайте також