Хіба «ревуть» вчителі, як ясла повні?

Якщо опиратись на слова найвищого керівництва держави, то на Рівненщині з 1 грудня 2017 року суттєво поважчає гаманець у 16 351 вчителів, які працюють у 654 школах. Цікаво, що зарплата вчителя складає собою велику кількість даних та надбавок, які в кінцевому результаті формують загальну суму. І вона аж ніяк не залежить від предмета, який педагог викладає у школі. Сюди входить тижневе навантаження (кількість уроків – прим. ред.), стаж та досвід роботи, категорії (присвоєної під час атестації) та обсягу виконаних робіт. До останнього входять доплати за класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетом або майстернею. До прикладу, «голий» посадовий оклад молодого вчителя становить всього 1 335 гривень. Але велику роль тут грає категорія, яку ще треба заслужити роками праці. Посадовий оклад вчителя вищої категорії становить 2360 гривень. Якщо педагог має класне керівництво, перевірку зошитів, завідування кабінетом, то (приблизно) його зарплата може сягнути за 3500 гривень. Ми говоримо «приблизно» через те, що не всі предмети мають перевірку зошитів. До того ж, є таке явище, як надбавка за престижність педагогічної праці. Раніше вона була фіксована і складала 20%. Але кілька років тому урядовці внесли зміни у свої постанови та написали, що вона тепер складає до 20%. Тобто, не факт, що її будуть платити. Це все залежить від фінансового ресурсу в районах. Там, де він був, цю надбавку виплачували. До слова, у Радивилівському районі вчителі такої надбавки не отримують, були проблеми з її виплатою і у Здолбунівському районі.

У Рівному середня заробітна плата становить вчителів становить 3470 гривень. Молоді спеціалісти із повним 18 годинним навантаженням в середньому отримують 2300 гривень.

Тепер в новому проекті бюджету на 2017 рік урядовці пропонують два законопроекти, які підвищать ставки на тарифні розряди та мінімальну заробітну плату. Тоді перший тарифний розряд з 1335 гривень, який стосується всіх, становитиме 1600 гривень. Людською мовою кажучи, якщо Верховна Рада затвердить усе, що обіцяла, то на 50% очікується підвищення заробітної плати.

За даними уряду, з 1 січня 2017 року вчитель вищої категорії має отримувати від 5266 гривень до 6841 гривень, учитель без категорії отримуватиме від 3960 до 4853 гривень. Ці суми також не можна вважати сталими, бо, як вже було написано, вони враховують масу різних критеріїв. Також потрібно враховувати 20% податок, який відкусить немалий шматочок від пирога, який ще не спекли. 

Освіта в містах – краща, а в селах - гірша

Після підняття заробітних плат якість освіти має зрости, але її і зараз важко вирахувати. Уже стало модно вираховувати якість освіти шкіл, зважаючи на успішність школярів у ЗНО. Але за цьогорічними результатами рівненські випускники потрапили до анти-рейтингу. Це стосується складання ЗНО з української мови та літератури, історії України. 14,9% абітурієнтів не змогли подолати поріг з української мови та літератури, а 18,3% - з історії України, повідомляє Український центр якості освіти. Загалом Рівненщина посіла третю сходинку цього рейтингу після Закарпатської (27,3%, 29,2%) та Чернівецької (20,9%, 29,1%) областей. Це сталося через північні райони, які межують з Білорусією.

За словами начальника обласного відділу освіти Рівненської ОДА Григорія Таргонського, результати ЗНО завжди вищі у містах, ніж в селах. Бо це залежить не від педагога, а через очікування населення. До слова, на Рівненщині 52% сільського населення. В селах здебільшого проживають люди, які не мають роботи, тому й не бачать перед собою перспективи. Якщо взяти педагога з Рівного, у якого діти гарно склали ЗНО, та дати йому сільський клас, то показники будуть дуже різнитися. І проблема не у його кваліфікації, а у запиті населення на освіту.

Хоч проблема зараз полягає у тому, що не всі відмінники хочуть бути вчителями.