"Хочемо комфортнішого міста": у Вараші розробляють велоконцепцію громади

У Вараській громаді на Рівненщині розробляють велотранспортну концепцію.

Про це повідомляє Суспільне.

Як розповів член робочої групи з її розробки та речник міськради Володимир Гребьонкін, до реалізації проєкту просять долучатись містян, їхню думку запитують у формі онлайн-опитування.

Роблять це для того, аби зробити інфраструктуру міста комфортнішою для жителів.

"Заповнивши цю анкету, люди допоможуть нам розробляти й ухвалювати доцільніші та ефективні рішення. Нам важливо зрозуміти думки не тільки велосипедистів та користувачів легкого електротранспорту: самокатів, моноколіс тощо, а й інших містян — ми хочемо комфортнішого міста для всіх нас", — наголошує Володимир Гребьонкін.

Розпочали роботу над створенням Велоконцепції ще в червні 2022 року. Посприяла цьому "бензинова криза", додає речник.

"Вона показала жителям міста, що можна користуватись таким транспортом. Зараз ми на етапі збору інформації. Вже навіть виділені кошти, десь до 300 тисяч гривень, на зміни схем організації руху. Також залучаємо спеціалістів, які можуть допомогти це зробити, консультуємось з проєктантами", — пояснює речник.

Загалом у громаді хочуть розробити зручну велоінфраструктуру, розвинути та популяризувати велоподії та велотуризм, а також створити екоспільноту.

"Першими швидкими рухами буде те, що ми змінимо схему організації дорожнього руху, а на певних вулицях зробимо велосмуги. Це те, що не вимагає багато ресурсів. Та наша велоконцепція про багато речей, просто дещо відтерміноване у часі та буде реалізовуватися в залежності від наших можливостей. Створення велодоріжок, стоянок, ком'юніті — це вже наступні етапи. Все поступово", — коментує член робочої групи з розробки проєкту.

Серед жителів Вараша також популярні велозмагання та велозаїзди, а тому в громаді хочуть зробити ці заходи безпечнішими. Окрім того, простимулювати й інших людей переходити на користування екологічним транспортом, додає пан Володимир.

Проводять і консультації з головами ОСББ щодо створення місць для зберігання велосипедів та електросамокатів.

"Вони мають подумати про те, щоб організувати ці місця. У квартирі, якщо, до прикладу, в сім'ї четверо користуються таким транспортом, чотири велосипеди не потримаєш. Вже є одне ОСББ, яке втілює, так скажемо, пілотний проєкт. Просто мешканці зібрались і вирішили, що їм треба. Вони роблять у мікрорайоні Вараш собі криту велопарковку", — наголошує речник.

У планах також створення велопарковок та електрозарядних станцій біля місць-магнітів, торгових центрів, закладів освіти.

Процес створення велоконцепції Вараської громади триває, а тому долучитись до обговорення та дати відповіді на запитання анкети можна за посиланням.