"Хрущовки" - під знесення: у Рівненській ОДА прокоментували законопроект про реконструкцію житла

Ілюстративне фото

В Україні планують провести програму реконструкції застарілого житла. У межах даного законопроекту буде внесено зміни до чинного закону про реконструкцію кварталів застарілого житла. Зокрема, для реконструкції буде достатньо згоди 75% власників осель, а не 100%, як було раніше. 

Як повідомила заступниця Міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська, гостро стоїть питання відселення мешканців та орендарів. Пропонується два варіанти на вибір громадян: в стартовий будинок на постійній основі, або ж в маневрений фонд для тимчасового проживання на час проведення реконструкції. Усі переселення здійснюватимуться лише на підставі укладених та нотаріально засвідчених договорів.

У Рівненській ОДА прокоментували даний законопроект.

"У нас в області діяла програма комплексної реконструкції кварталів застарілої забудови на 2009-2016 роки. Що стосується тих цифр попередніх, згідно даної програми до переліку таких міст входять: Рівне, Дубно, Острог, Сарни, Костопіль, Здолбунів. Загальна площа застарілого житла на момент закінчення дії програми складала 2000,7 квадратних метрів. Що стосується орієнтовної вартості реконструкції даного житла на момент закінчення програми - це більше мільярда гривень. При цьому, ми розуміємо, що інфляція і таку цифру треба множити два-три рази станом на сьогодні", - прокоментував перший заступник голови РОДА Сергій Подолін.

До слова, інвестора-забудовника, який здійснюватиме проєкт реконструкції кварталу, обиратимуть через конкурс.

"Що стосується нового закону по реконструкції кварталів застарілого житла, дійсно, такі перші кроки має робити місцева влада. Вона повинна обстежувати це житло. Також, розуміти, які будуть основні критичні будинки і з них починати. Що стосується інціатив та рішень наших колег, які це пропонували в Києві - це дуже позитивні речі, але вони потребують великого ресурсу. Коментувати конкретно ми зможемо тоді, коли будуть затверджені цифри по даній програмі на наступний бюджетний рік", - додав Сергій Подолін.

Важливо, що реконструкції підлягатимуть не лише багатоквартирні будинки, а й наявні об’єкти інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури, які розташовані в межах кварталу, що буде реконструюватися.

Читайте також