Хуртовина та гроза: у Чернігові спостерігали рідкісне природне явище (ВІДЕО)

Ілюстративне фото

У Чернігові днями містяни спостерігали рідкісне для зими природне явище - грім та блискавку. Все це супроводжувалось хуртовиною та снігопадом.

Про це повідомили в Українському центрі з гідрометеорології.

За інформацією синоптиків, зимова грозі дійсно трапляється рідко,тоднак виникає вона при тих самих умовах, що і літом. Зокрема, для її виникнення потрібна енергія нестійкості, досить волога повітряна маса, швидке падіння температури з висотою та тригерний фактор, тобто своєрідний каталізатор.

В даному випадку Черніговом проходив холодний фронт, на якому склалися умови для виникнення конвективних купчасто-дощових хмар. Якщо температра на їх верхній межі досягла значення близько -22 °C, тоді є велика ймовірність, що станеться гроза. Але на відміну від літніх теплих гроз, зимові мають не багато блискавок і дуже швидко руйнуються, оскільки в атмосфері мало енергії для її підтримання.

Зазвичай, зимова гроза супроводжується випадінням інтенсивного снігу, снігової крупи, хуртовиною та шквалистим посиленням вітру. Снігові грози прогнозувати досить складно, навіть за допомогою сучасних моделей.

Відео від місцевої жительки Ольги Деркач.

Читайте також