Хвилини, які рятують життя: у Рівному перевіряли, чи пропускають водії спецтранспорт

Сьогодні в Україні проводять профілактичні заходи в рамках операції «Увага! Спецсигнал». Працівники управління патрульної поліції Рівненщини спільно із медиками та рятувальниками проїхали містом, аби перевірити, як рівненські водії дотримують правил дорожнього руху у частині руху транспортних засобів зі спеціальними сигналами. Наші журналісти також взяли участь у такому «рейді».

Начальник відділу безпеки дорожнього руху управління патрульної поліції в Рівненській області Сергій Коханюк розповів, що водії оперативних автомобілів часто потрапляють у ситуації, коли водії не пропускають транспортний засіб із увімкненими проблисковими маячками

«Цей комплекс профілактичних заходів спрямований на забезпечення належних умов роботи водіїв оперативних транспортних засобів, для виконання ними безпечного, а головне – швидкого доїзду до місць призначень. Тут мова про «швидкі», пожежні автомобілі та транспортні засоби патрульної поліції. У зв’язку з тим, що водії іноді нівелюють правила дорожнього руху, нехтують їх дотримання, це все призводить до ненадання переваги у русі, а в подальшому – спізнення оперативних автомобілів або недоставлення вчасно до медзакладів хворих. З даного питання часто звертаються і працівники медичних закладів, ДСНС, - розповів Сергій Коханюк. - Поліцейські спостерігають, що деякі водії не надають переваги в русі, знаючи, що поліцейський не буде зупиняти його чи притягувати до відповідальності, бо він поспішає на виклик і не має можливості відреагувати на дане правопорушення. Акцію проводили для нагадування водіям правил і проведення серед них профілактичних заходів роботи по недопущенню таких випадків. Іноді хвилини рятують людські життя. Акція спрямована в першу чергу на забезпечення правопорядку в країні».

Сергій Коханюк

Згідно із правила дорожнього руху, у разі наближення транспортного засобу з увімкненим синім проблисковим маячком та (або) спеціальним звуковим сигналом водії інших транспортних засобів, які можуть створювати йому перешкоду для руху, зобов’язані дати йому дорогу і забезпечити безперешкодний проїзд зазначеного транспортного засобу (і супроводжуваних ним транспортних засобів).

Якщо на такому транспортному засобі увімкнено проблискові маячки синього і червоного або лише червоного кольору, водії інших транспортних засобів зобов’я­зані зупинитися біля правого краю проїзної частини (на правому узбіччі). На дорозі з розділювальною смугою цю вимогу зобов’язані виконати водії транспортних засобів, що рухаються в попутному напрямку.

Пізніше Сергій Коханюк підсумував акцію і розповів, що п’ять водіїв тепер сплатять штраф у сумі 510 гривень.

«Профілактика пройшла, на нашу думку, непогано. Більшість водіїв реагують на спецсигнали, надають перевагу в русі. На жаль, водії, які не відреагували адекватно, були зупинені і на п’ятьох водіїв були складені відповідні адміністративні матеріали. Загалом було зупинено шість транспортних засобів. Один водій не зміг надати переваги в русі, бо стояв на світлофорі. Інші водії навіть випереджали транспортні засоби, які їхали в правій смузі й не надавали переваги в русі спецавтомобілям. Один водій, на якого склали адмінматеріал, виявився позбавленим права керування у зв’язку із несплатою аліментів. На нього була винесена ще одна постанова. Серед водіїв проведена роз’яснювальна робота. Доведені причини та обставини, на що вплине невиконання ними вимоги правила дорожнього руху – одна-дві хвилини затримки в даному випадку можуть врятувати людині життя або майно, якщо говорити про пожежі. Більшість водіїв згідні із правопорушенням, зобов’язуються такого більше не робити, зазначали, що пооплачують дані штрафи», - додав пан Коханюк.  

 

Читайте також