Кіноманів запрошують подивитися документальні фільми про права людини в Рівному

Відкриті безкоштовні покази кращих фільмів 16-ого Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA можуть відвідати рівняни та гості міста впродовж 2-5 грудня.

В цей період кінолюбителі матимуть можливість переглянути в Рівному такі стрічки:

«Навмисна смерть» - розслідування, що викриває залаштунки індустрії електроніки та доводить, що навіть найменші гаджети мають смертельні наслідки для довкілля та здоров’я. Споживачі люблять і живуть своїми смартфонами, планшетами та лептопами. Шквал технологічних новинок безупинно виливається на ринок, обіцяючи деталі кращий зв’язок, нескінченні розваги та миттєву інформацію. Обсяги вражають. До 2020 року чотири мільярди людей матимуть особистий комп’ютер. У п’ятьох мільярдів будуть мобільні телефони. Але в цієї революції є й темна сторона, прихована від більшості споживачів.

Рік – 2016. Країна: США. Тривалість – 73 хв.

«Гоголь Док» - це метафоричне спорудження Вавилонської вежі, що символізує союз людей заради єдиної глобальної мрії. Це мрія відкрити і влаштувати 10-й Фестиваль мистецтва ГОГОЛЬFEST у Києві (Україна). Фестиваль практично не має державної фінансової підтримки. Мабуть, націлені на створення творчого суспільства, не завжди здатні до діалогу одне з одним. Існує проблема: чи фестиваль буде існувати або ж зруйнується, як мрія Вавилонської вежі. «Гоголь Док» розповідає, як народжується мистецтво, та показує закулісне і щоденне життя театру. Він також зображає кризу творчості та порушує інші питання... Кожна людина бере участь у створенні, а завдання цього фільму – надихати людей на самореалізацію в мистецтві.

Рік – 2018. Країна: Україна. Тривалість – 66 хв.

«Без статусу. Україна» - описує історії кількох іноземців, які вимушено переїхали до нашої країни. Російський громадський активіст Олексій живе в Україні без статусу вже чотири роки. Він тут через політичне переслідування. Незважаючи на тягарі життя без статусу, Олексій намагається працювати і бере участь у багатьох заходах проти агресії Росії в Україні. Нурхан, журналістка з Киргизстану, з весни 2018 року шукає притулку разом із трьома дітьми-підлітками. Команда «Без кордонів» допомагає їм у пошуках свободи і безпеки.

Рік – 2019. Країна: Україна. Тривалість – 35 хв.

«Колір фасаду: синій» - розповідає про Флоріана Юр’єва – архітектора, художника, скрипкового майстра, теоретика і поета. На 90-му році життя йому доводиться опанувати ще одне, цілковито нове заняття. Щоб урятувати свій авторський архітектурний проект – київську «Летючу тарілку» – від перетворення на частину торговельного центру, Флоріан Юр’єв розпочинає кампанію проти свавілля столичних забудовників.

Рік – 2019. Країна: Україна. Тривалість – 22 хв.

«Мій друг Дон Кіхот» - фільм про мрійника, який намагається створити на Донбасі авангардний театр.

Рік – 2018. Країна: Україна. Тривалість – 16 хв.

«Дві Надії» - історія про двох жінок, які мають дуже різне життя, поєднані не тільки ім’ям Надія, але також великою любов’ю до пісень. Раніше в Україні співали всі і всюди: традиційні пісні були потужними колективними медитаціями, які супроводжували людей від народження і до самої смерті. 82-річна Надія Микитівна з села Крячківка – одна з тих небагатьох, хто досі береже цю старовинну традицію, що зникає. Вона вже 58 років співає у народному ансамблі «Древо», одному з найвідоміших серед фольклористів колективів у Східній Європі. Надія Микитівна остання з першого «золотого» складу «Древа», і до неї в Крячківку їздять музиканти з усього світу повчитися співати. За океаном у США живе ще одна Надія. Короткий візит у Крячківку і крячківська пісня колись змінили її життя. Про це Надя зробила відверту автобіографічну моновиставу «Розбита», яку ставить в Україні.

Рік – 2019. Країна: Україна. Тривалість – 38 хв.

Графік показів:

2 грудня:

«Без статусу. Україна» - Рівненська обласна бібліотека для молоді (вул. Київська, 18), початок – 12:00.

«Гоголь Док» - театр «Сонях» (вул. Богоявленська, 9), початок – 19:00.

3 грудня:

«Гоголь Док» - Рівненська обласна бібліотека для молоді, початок – 12:00.

4 грудня:

«Колір фасаду: синій», «Мій друг Дон Кіхот» - Рівненська обласна бібліотека для молоді, початок – 12:00. Театр «Сонях», початок – 19:00.

5 грудня:

«Навмисна смерть» - Рівненська обласна бібліотека для молоді, початок – 12:00. «Майстерня міста» (вул. Лермонтова, 6), початок – 18:30.

«Дві Надії» - театр «Сонях», початок – 19:00.

Відкриті покажи відбудуться також у Острозі. Їхній графік – на сайті організації.

Регіональним координатором 16-ого Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у Рівненській області є РОГО «Комітет виборців України». Фестиваль – неполітичний і некомерційний.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції й Королівства Нідерландів в Україні.

Інформаційний відділ РОГО КВУ

Читайте також