Клан лісників: у рівненського «короля» відібрали владу

 Перемагають сильніші

Лісники за будь-яких кольорів влади в області були на видноті. Адже це люди, які володіють чималим ресурсом.

Саме з них керівник виборчого штабу БПП на Рівненщині Юрій Благодир формував майбутню команду. До партії Порошенка могли долучитися усі без виключення. Була лише одна умова: забезпечити перемогу на виборах. Саме так в Рівненську обласну раду потрапило аж п’ять директорів лісгоспів: Віталій Сухович, Ігор Фізик, Анатолій Петрук, Олександр Мисько та Михайло Крук.

Їх туди делегував колишній «король» лісів Микола Шершун. Останній давно знайомий з Юрієм Благодирем. Вони колись були в одній команді Народного блоку Литвина. У 2006 році Микола Шершун завдяки цій політсилі став нардепом 6-го скликання Верховної Ради, а Юрій Благодир керував фракцією Литвина в Рівненській облраді.

Сам же Шершун в 2015 році балотуватись уже відмовився. Він це мотивував тим, що потрібно давати дорогу молодим. Колишня довірена людина Президента України Леоніда Кучми на Рівненщині, екс-депутат Рівненської облради, двічі народний депутат України втомився. Він уже не в тих роках, щоб займатись політикою. А керувати профспілками області є доволі непоганим заняттям для літньої людини.

Клуб для обраних

Влив на колись очолюване ним лісове господарство Рівненщини Микола Шершун зберігав завдяки своєму куму - Володимиру Грицайчуку. Останній керував управлінням лісового та мисливського господарства Рівненської області більше десяти років.

Сам Шершун марить лісом. Свою кар’єру в цій галузі він колись починав з простої посади майстра. Завдяки своїй наближеності до перших осіб держави йому вдалося створити тут цілу імперію. Подейкують, що призначення керівників кожного лісгоспу погоджували особисто з ним. Так сформувався цілий закритий клуб за інтересами. Із цього середовища рідко просочується інформація, а усі важливі рішення «лісове царство» Рівненщини приймає разом. Вони живуть за принципом: «Про своїх тільки хороше!». 

Удар по клану

«Клан» з італійської перекладається, як сім’я. Першими за багато років вдарити по «лісовій родині» наважилися за керівництва Рівненською облрадою «радикала» Володимира Ковальчука. Робота тоді велася за двома напрямками. Хотіли «збити» начальника лісового господарства та керівника поліції області. Злі язики говорять, що, об’єднавши ці два напрямки, можна контролювати незаконний видобуток бурштину.

 

Тоді «невідомі» кинули до смітника Миколу Шершуна. Це зробили для того, аби залякати його кума, - керівника Рівненського обласного управління лісового та мисливського господарства Володимира Грицайчука. Останній з ляку написав заяву на звільнення.

В цю справу навіть втручався тодішній керівник Рівненської ОДА Віталій Чугунніков. «Губернатор» клопотав перед Києвом, аби заяву на звільнення не приймали. Адже зі столиці могли прислати парашутиста. Чужа людина внесла б смуту в ряди БПП у Рівненській обласній раді. Бо аж п’ять депутатів з їх фракції пов’язані з цією галуззю. Мотивація була проста: Грицайчук написав заяву на звільнення під тиском.

Однак пізніше у Києві її чомусь погодили. Тоді місцеві можновладці звернулися до суду. Звільнення визнали незаконним. Насправді ж, кум Шершуна сам уже хотів піти на заслужений відпочинок, але його не відпускали політики.

«Ляпас» від Авакова

Теперішній очільник Рівненської ОДА Олексій Муляренко не надто переймається кадрами. Здебільшого, використовує ті, які залишив йому його попередник. Скориставшись цією ситуацією, Володимир Грицайчук втікає на пенсію. На вакантну посаду оголошують конкурс. Усі охочі подають свої пропозиції.

Саме у цей період працівники департаменту протидії злочинності у сфері економіки, нібито, ловлять уже пенсіонера Володимира Грицайчука на дачі хабаря. Про це звітує сам міністр МВС України Арсен Аваков. Звинувачення летять у бік всіх керівників лісгоспів Рівненщини.

Аваков стверджує, що 15 тисяч євро і 5 тисяч доларів місцеві лісники мали дати хабаря перевірці з Києва. Столичні інспектори перевіряли, наскільки законно на Рівненщині вирубують ліс.

Ясно, що в лісгоспах живуть не на одну зарплату. Взагалі по всій країні незаконно рубають та продають ліс. Однак рідко кого затримують.

У цій ситуації диявол криється в деталях. Сам департамент захисту економіки напряму підпорядковується Києву. Його очолює В’ячеслав Єфтеній. Цей силовик не прийшов на переатестацію, а пізніше оскаржив її доцільність у суді. Прізвище поліцейського не раз співзвучно звучало із незаконним видобутком бурштину. Хоч прямих доказів цього ніхто не оприлюднював. Бо це зробити майже неможливо.

Цікаво, що одним із претендентів на посаду головного лісника Рівненщини був такий собі Олександр Мелещук. Як пише «ВСЕ», ця людина близька до нардепа від «Народного фронту» Юрія Вознюка. Мелещук є його помічником. 

Просто нагадаємо, що Арсен Аваков також є представником «фронтовиків». Мабуть, неспроста стільки збігів в одній справі. Можливо, так хотіли залякати та викинути з конкурсу команду Миколи Шершуна.

Внутрішня боротьба


Справа у тім, що всередині лісової галузі Рівненщини теж відбуваються внутрішні пересмикування. Адже керівники лісгоспів мають власні амбіції. У
їх середовищі усі слухають Миколу Шершуна, але не всі виконують його вказівки. Бо там теж є свої умовні групи впливу. Найбільше із загальної картини завжди вибивалися керівники лісгоспів північних районів Рівненщини. До них і належить переможець конкурсу на посаду начальника лісового та мисливського господарства Рівненщини, обласний депутат від БПП Віталій Сухович.

Група, більш близька до «короля» лісів, делегувала на цю посаду іншого кандидата. Ним виявився керівник начальник ДП «Клеванський лісгосп» Ігор Фізик. Проте, вочевидь, програла кулуарні бої в Києві.

Сам Віталій Сухович відкидає усі можливі паралелі в цій справі та вплив на процеси представників «Народного фронту».

Читайте також