Клематіс: як доглядати за рослиною

Ця квітка стане прикрасою будь-якого саду, інформує ТСН,

Клематіс — незвичайна рослина, яка прикрасить вашу ділянку своїми пишними зеленими лозами і буйним цвітінням. Вони є одними з найпопулярніших рослин, що плетуться, для прикрашання саду в наших широтах, адже деякі сорти клематіса можуть тішити цвітінням від весни до осені, їх легко вирощувати та вони не потребують особливого догляду.

Як садити

Рослина наддає перевагу сонячним місцям, але потрібно також враховувати, що вона не любить, коли сонце підпікає нижні лози і перегріває землю, тому намагайтеся шукати місця такі, щоб ніз клематіса був трохи в тіні або його прикривала якась інша рослина (наприклад, календула або чорнобривці). Також хорошим рішенням цієї проблеми може стати мульчування. Так коріння буде заховане і залишиться в прохолоді, ну і бур'яни рости навколо клематіса не будуть.

Також під час висаджування рослини, врахуйте, що вона буде плестися і тому потрібно продумати опору, на якій клематісові буде комфортно, адже в період цвітіння на рослині може утворюватися кілька сотень квітів. Відповідно лоза стане важкою і її потрібно буде підв'язувати. Тому опора повинна бути стійкою і високою, тому що деякі сорти клематіса можуть досягати у висоту кількох метрів. Ідеально висаджувати рослину біля стін, огорож чи робити для них спеціальні арки, на яких вони зможуть плестися.

Висаджуючи клематіс біля стін і огорож, не робіть це занадто близько. Рослина має бути на відстані метра, наприклад, від огорожі, щоб їй було комфортно рости. Зазвичай їх висаджують восени або ранньою весною, залежно від регіону і сорту.

Як поливати

Клематіс любить об'ємний полив, але не переносить застою води. Йому подобається, коли зрошують листя, але робити це потрібно рано-вранці або ввечері, після заходу сонця. Поливати клематіс слід 1-2 рази на тиждень. Молода трирічна рослина потребує 2-3 відра води, але ось старший потрібно поливати рясніше, адже з часом коріння рослини опускається глибоко в землю і отримувати поживні речовини та вологу йому стає складніше. Перша ознака невистачання вологи — скорочення цвітіння і зменшення розмірів квітів.

Важливо також правильно поливати квітку. Робіть це під корінь, уникаючи потрапляння струменя води у центр куща.

Підживлювання

Перед тим, як підживлювати рослину, рясно її полийте. Це потрібно для того, щоб не спалити коріння квітки. Це правило стосується не лише до клематісів, а й до інших рослин.

І так, підживлювати клематіс можна будь-якими комплексними мінеральними добривами (20-40 г на 10 л води), сульфатом калію (25-30 г на 10 л води).

Також можна підгодовувати сумішшю борної кислоти і марганцю. Для цього 2 г борної кислоти розчиніть на 1 склянку гарячої води, додайте дрібку марганцівки. Цей розчин змішайте з 10 л води. Полийте цією сумішшю ваш клематіс. Для однієї рослини знадобиться не вся суміш, а тільки 5-6 л. Робити таке підживлення можна не частіше ніж раз на місяць.

Обрізання

Клематиси дуже люблять обрізання. Від цієї процедури рослина стає густішою і буйно квітне. Влітку ліану не обрізають, а роблять це навесні або восени, коли вона ще не квітує.

Обрізання і її вид залежить від того, який у вас сорт клематіса, але всього її існує три види:

  • рослини групи А (клематіс альпійський, гірський, барвистий) обрізаються один раз на рік, після цвітіння. Видаляються засохлі стебла і квіти. Також такі рослини можна прищеплювати. Для цього кілька разів за літо можна підрізати нові пагони. Таким чином, на прищеплених гілках будуть з'являтися нові пагони і лоза стане трохи розгалуженою і на наступний рік ви отримаєте рясніше цвітіння. Такі пагони потрібно знімати перед холодами з опори, укладати на землю і накривати.
  • рослини групи B (Патенс, Флорида, гібриди Ланугіноза). Обрізаються клематіси, які цвітуть двічі — пізньою весною і в середині літа. Можна обрізати такі клематиси хаотично, залишаючи тільки 1,20 висоти лоз. Обрізані лози теж потрібно знімати, укладати і накривати на зиму.

Але також цей тип квітів можна обрізати ступеневим методом і він дозволить створити безперервне квітування клематіса.

Для цього потрібно:

  1. відрізати кущ клематіса, залишивши лози заввишки 1,20;
  2. тепер ці пагони потрібно порізати на різну висоту. Наприклад, залишити кілька лоз висотою 1,20, кілька лоз зробити 30-сантиметровими, кілька 40-сантиметровими і так далі.

Завдяки такому методу у вас на наступний рік першими зацвітуть найвищі пагони, а після них ті, які наступні за довжиною. Так ви створите безперервне цвітіння клематиса до осені. Цю групу квітів також потрібно вкривати на зиму.

  • Рослини групи C (Вітіцелла, Інтегріфоліа, Жакмана) обрізаються повністю. Зазвичай в таких рослинах зберігають тільки 15-20 см пагонів від землі. Орієнтуйтеся за бруньками, залишаючи 2-3 від землі.

Така обрізка виконується навесні, щоб клематіс пустив нові лози. У центр куща після обрізання потрібно насипати мульчувальний шар: компост, перегній, суха земля з піском.

Виконувати будь-яке обрізання потрібно, коли на вулиці температура опуститься до 8-10 градусів тепла. Накривати рослину потрібно, коли постійна температура опускається до 5 градусів морозу. Інакше клематіс запріє і може загинути.

 

 

Читайте також