Книги про літні пригоди, які зможуть замінити рівнянам відпустку

фото ілюстративне

Влітку про літо ... А чому б і ні - подумали журналісти сайту Букля, і підготували для вас добірку книг, сюжет яких розвивається саме в цю жарку пору року. Тут є і любов, і перемоги, і розчарування, і страхи ... Пам'ятаєте фразу про те, що літо - це маленьке життя? Герої книг, які ми сьогодні для вас підібрали, точно з нею б погодилися!

 

"Найсамотніша людина", Сара Уінман

Дора Джадд нещаслива у шлюбі: вона мириться з жорстоким, владним чоловіком, при цьому намагається виховувати сина Елліса і одночасно захищати його від важкої руки батька. Тільки одного разу вона посміла перечити чоловікові, коли виграла в різдвяну лотерею і замість пляшки дорого віскі в якості подарунка вибрала картину Ван Гога. На жаль, в якийсь момент Елліс залишається без матері, але в 12 років в його житті з'являється друг - Майкл. Елліс і Майкл стають близькими друзями: багато часу проводять разом, їздять на велосипедах вулицями Оксфорда, вчаться плавати, відкривають для себе живопис і втішають один одного після чергових побоїв. А одного разу влітку вони вирішують поїхати в Прованс, і ця поїздка докорінно змінить життя обох хлопців...

 

"Секрет моєї матері", Нікола Скотт

Книга дуже тепла і сумна одночасно. Це історія любові і страждань молодої дівчини на ім'я Елізабет. Літо 1958 року, яке вона проводить в Хартленд далеко від дому, зумовлює її подальшу долю. Та й не тільки її, але і її майбутніх дітей теж... Через роки Едді - дочка Елізабет випадково дізнається, що у неї є сестра-близнюк. У це важко повірити, адже за все життя її батько жодного разу не обмовився навіть словом. Але де вона? Як її звати? І найголовніше питання - чому їх розлучили? Який страшний секрет мати Едді зберігала все своє доросле життя? Відмінна книга для відпустки!

 

"Літо диких квітів", Кетрін Тейлор

І ще одне фатальне літо. Цього разу - в житті подруг Зої і Роуз. Молоді дівчата кожні канікули проводили разом в Корноулл. Подорослішавши, Зої поїхала і зробила карколомну кар'єру у великому місті. Роуз ж навпаки, вийшла заміж, народила трьох дітей і вела тихе, розмірене життя, ніколи не покидаючи рідних місць. Але одного разу Зої дізнається, що дуже серйозно хвора. У неї виникає непереборне бажання відвідати рідне село, вона поселяється в пляжному будиночку подруги і зустрічає своє перше кохання. А Роуз в цей час має бути чи не вперше покинути будинок - їй потрібно з'їздити у справах до Лондона, де її також чекає несподівана зустріч...

 

"Серед овець і козлів", Джоанна Кеннон

Літо - це час спеки і... таємниць. Улітку 1976 року на одній з тихих вуличок англійської передмістя пропала місіс Крізі. Просто не повернулася додому ввечері. Чи то банально втекла від чоловіка, то з нею дійсно щось сталося. Поліція мляво веде розслідування, сусіди будують припущення. Десятирічні Грейс і Тіллі вирішують знайти Бога, щоб запитати, чому пропала їхня сусідка. Від місцевого священика вони не раз чули, що «Бог - всюди». Ось дівчинки і шукають його вздовж вулиці, заглядаючи до всіх сусідів поспіль. Ні Бога, ні місіс Крізі вони не знаходять, але несподівано стають свідками безлічі таємниць і починають розуміти речі, про які раніше навіть не замислювалися.

 

"Літній ранок, літня ніч", Рей Бредбері

Збірка оповідань, що видана автором у 2007 році і включає в себе 27 оповідань, стала своєрідним продовженням повісті «Літо, прощай!» і роману «Вино з кульбаб». Назва книги відповідає її настрою, кожне оповідання наповнене добром, літнім сонцем і тихим домашнім щастям. Яку історію не відкрий, вона буде сплетена з легких і повітряних ниток, разючих і дуже влучних метафор, які врізаються в пам'ять і залишають приємний післясмак.

 

"Коли тут була Марні", Джоан Робінсон

Перший твір для підлітків британської письменниці Джоан Робінсон, автора популярних у всьому світі дитячих книжок. Незабаром після виходу в світ роман був номінований на престижну медаль Карнегі, а трохи пізніше режисер Хаяо Міядзакі випустив на основі книги анімаційний фільм "Спогади Марні". Історія дружби Анни і Марні - відкрита і загадкова одночасно. Вона багато чому вчить, змушує задуматися. А «смачні» описи місць не дадуть ніяких шансів залишитися в стороні від того, що відбувається. Тут і бурхливе Північне море, і тиха затока, і красива дамба між болотом і озером. А ще - піщані дюни, зграї чайок і самотній човняр на старій пристані...

 

"Літній будиночок з басейном", Герман Кох

Автор роману входить в десятку найбільш популярних письменників Європи. Його оригінальна і дуже правдива манера оповіді мало кого залишає байдужим. У цьому романі в центрі подій опиняється сімейний лікар Марк Шлоссер. Серед його клієнтів безліч багатих і знаменитих людей. І ось одного разу один з них - актор Ралф Мейер - запрошує доктора разом з дружиною і дочками-підлітками провести відпустку в його літньому будиночку у Франції. У що може перетворитися безтурботна на перший погляд поїздка? Що чекає сім'ю Марка в недалекому майбутньому? І як зробити правильний вибір між обов’язком лікаря і обов’язком перед власною сім'єю?

 

"Втрачене озеро", Сара Едісон Аллен

Кейт втратила коханого чоловіка і на рік випала з життя. Вона все робила на автоматі: дбала про доньку, спілкувалася з людьми, прибирала в будинку. Але після того, як свекруха продала її будинок і прийняла рішення про те, що Кейт і малятко Девін переїжджають до неї, жінка почала "прокидатися". Розбираючи речі на горищі перед від'їздом вони з Девін знаходять листівку від далекої родички мами із запрошенням в гості. Кейт згадує пансіонат "Втрачене озеро" і як гуляла там, будучи дванадцятирічної дівчинкою. В одну мить вона вирішується на несподіваний вчинок - збирає речі і разом з дочкою їде в подорож. Це чарівна історія, в якій переплітаються долі безлічі людей. Тут і любов, і сімейні цінності, і сповнене містики озеро, чаклунство, міцна дружба і віра в те, що у кожної "білої ворони" є своє місце.

 

"Цього літа я стала красивою", Дженні Хан

«Літо завжди було моєю найбільш чарівною порою року. Уже в кінці травня батьки відвозили мене в село, а забирали тільки на початку вересня. Щоразу літо змінювало мене саму і все моє життя. Літо - це улюблені бабуся і дідусь, подруги і прогулянки у лісі, книги і записи в зошитах. Літо - це обов'язково почуття до хлопчика. Я закохалася, коли мені було років 14. Коли мені виповнилося 17, почуття перестало бути невзаємним. У 21 рік закоханість пройшла. Але ті спогади про теплі вечори і найніжніші передчуття залишаться зі мною назавжди» - розповідає свою історію героїня нового підліткового роману Беллі. З ким влітку не траплялося подібне? У вас є можливість згадати минуле...

 

"Моя сім'я та інші звірі", Джеральд Даррелл

Безсмертна класика від англійського письменника-натураліста. Вирушаємо на Корфу - світ сонячного світла і солоного бризу, апельсинових гаїв, грецького колориту і простих, щирих людей. Насправді книга біографічна - Джеральд оповідає про власну родину і знаковий переїзд на грецький острів. Він майстерно описує своїх близьких, не даючи їм поблажок, але завжди підкреслюючи чесноти. З неймовірною легкістю оживляє для читача флору і фауну, яка тепер їх оточує. І в усьому, буквально в кожному рядку, відчувається енергія. Одним словом, заряд бадьорості і прилив сил вам гарантований, і особливо це актуально, якщо найближчим часом у вас не передбачається відпустки. «Змініть» обстановку за допомогою цієї книги!

Читайте також