«Коаліція»: перша кров

 Кожному своє

Історія з двома головами Рівненської обласної ради продовжуватися довго не могла, адже перетягування ковдри між Володимиром Ковальчуком та Олександром Корнійчуком добряче всіх втомило. Розв’язка у політичному двобої «радикалів» та БПП залежала від того, хто перший зможе домовитися із «Батьківщиною». Можете не сумніватися, що торги були гарячими. Якщо раніше в Рівненській ОДА відверто глузували із заяв керівника «Батьківщини» Миколи Кучерука про те, що він хоче очолити обласну раду, то тепер «порошенківці» бачили у цьому єдиний можливий вихід. Домовленість полягала у тому, аби «біло-сердечні» забрали собі цей пост з однією умовою: новообраний голова ради не має лізти в справи, які провертає команда Олексія Муляренка.


Тодішній голова Рівненської обласної ради Олександр Корнійчук мав привселюдно подати у відставку і стати «смотрящим» від БПП. Для цього йому відвели посаду першого заступника.

В останній момент Миколі Кучеруку сказали, що «якщо ти мужик, то забирай».
Але через те, що у Києві Юлія Тимошенко пообіцяла Олегу Ляшку, що Рівненщину віддасть для «радикалів», то так легко «батьківщинівці» висувати свого кандидата не могли. Тут і стала у нагоді безпартійність Миколи Драганчука. А щоб взагалі усі вийшли сухими з води, то його кандидатуру на голосування вносила депутат обласної ради від фракції «Конкретних справ» та (за сумісництвом) «гуманітарний» заступник голови Рівненської ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

Підкачали емоції

Перед сесією усім було відомо, що Радикальна партія має на посаду голови обласної ради кандидатуру Оксани Лозової. На засідання фракції «Батьківщина» з проханням підтримки, приходив її син нардеп Андрій Лозовий. Але під час сесії «радикали» не встигли запропонувати свого кандидата, бо їх переграли. Тому й висловили своє обурення Юлії Тимошенко. Мовляв, чому ви порушуєте свої обіцянки. Тоді все каміння полетіло у керівника обласної організації «Батьківщина» Миколу Кучерука. Останньому домовленість із БПП була вигідна, адже своя людина на посаді голови Рівненської обласної ради дозволяє серйозно впливати на бюджет.


Зараз гроші йому на округ потрібні як ніколи, адже є реальна нагода стати народним депутатом України. Річ у тім, що його «колишній» № 156 виборчий округ донедавна був зайнятий нардепом Сергієм Євтушком. Але подейкують, що Євтушку вже пообіцяли прохідне місце у списку «Батьківщини» на майбутніх парламентських виборах. Цим пояснюється його активність на центральних телеканалах.

Після обрання голови Рівненської обласної ради Микола Кучерук не витримав шквалу критики, тому й написав заяву, щоб його діяльність на посту обласного осередку ретельно вивчили. На час перевірки Кучерука відсторонили.

«Радикальний» удар


Нещодавно на своїй сторінці в Facebook Ігор Мосійчук
публікував інформацію про те, що «Батьківщина» причетна до нелегального видобутку бурштину на Поліссі.

(фото: Facebook)

Після того Андрій Лозовий все ж на тому Facebook пише, що керівником обласного осередку «Батьківщини» та головою фракції в обласній раді з дня на день стане Ксенія Павловська. Ніби вже ухвалили рішення, що Миколу Кучерука остаточно звільнили від обов’язків.

«Біло-сердечні» розцінюють такі дії «радикалів», як спробу розхитати ситуацію, адже їх коаліція з «Солідарністю» буквально тримається на Миколі Кучеруку. Якщо це станеться, то сміло можна вважати, що домовленостям БПП та «Батьківщини» прийшов кінець, і почалася нова боротьба. Вона призведе до того, що на майбутній сесії Рівненської обласної ради депутати оберуть нового голову. Не виключено, що представника Радикальної партії.

Говорять, що перевірка дійшла до завершення, але публічно оголошувати її результати ніхто не поспішає. Через це ситуація залишається до кінця незрозумілою. З Києва на збори обласної організації «Батьківщини» має приїхати представник, який наддасть усі роз’яснення.

Читайте також