Коли завершиться пандемія коронавірусу: прогнози вчених

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

Щодня у світі фіксуються тисячі нових випадків інфікування коронавірусом. Одна за одною країни світу впроваджують все жорсткіші обмеження та заборони, аби попередити поширення небезпечної хвороби. За прогнозами різних вчених, швидкого завершення пандемії коронавірусу очікувати не варто. Загроза почне вщухати лише у липні-серпні, якщо "дійсно гарно працювати", інформує "Українська правда".

Експерти із The Washington Post припускають, що випадків захворювання набагато більше, ніж офіційно зареєстровано. У деяких людей симптоми можуть бути майже непомітними, а іноді – взагалі відсутніми, тому вони навіть не замислюються над тим, щоб зробити тест. Такі хворі не усвідомлюють, що переносять вірус.

Ще одна проблема точного підрахунку в тому, що між моментом зараження та появою симптомів може пройти довгий інкубаційний період строком до 8 тижнів. Тобто ті люди, які помруть сьогодні, були заражені набагато раніше. І наскільки раніше, встановити неможливо.

В Австралійському національному університеті все ж змоделювали розвиток ситуації, передбачивши 7 різних сценаріїв та спираючись на попередні спалахи різних захворювань. Найсприятливіший варіант показав загибель 15 мільйонів осіб, найгірший – понад 68 мільйонів.

"Це може статися протягом болісних 6-12 місяців, або може поширитися на більш керовані кілька років", – прогнозує поширення нового вірусу американський професор-епідеміолог Джастін Лесслер.

Covid-2019 не зникне, але сотень смертей щодня, як зараз, не буде, адже укорінені захворювання поводяться інакше, ніж нові.

Науковець заспокоює, що після пандемії настане час, коли життя нормалізується: завдяки вакцині чи імунітету до цього вірусу (наразі невідомо, чи можна його отримати, але інші поширені коронавіруси імунітету не дають).

Частина вчених сподіваються, що з появою вакцини поширення коронавірусу вдасться локалізувати, однак все це залишається в площині ймовірних варіантів.

Читайте також