Колишній військком Рівненщини із СІЗО заявив, що хоче служити у бойовій частині

Колишній начальник Рівненського обласного ТЦК та СП Сергій Луцюк далі перебуватиме в СІЗО. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Як зазначається, Рівненський апеляційний суд залишив без мін ухвалу слідчого судді місцевого суду, якою задоволено клопотання слідчого про обрання підозрюваному запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без альтернативи внесення застави. Сергій Луцюк підозрюється у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань. І це вже четверта підозра, про яку йому повідомили правоохоронні органи впродовж року.

Нагадаємо, що колишнього обласного військкома підозрюють у вчиненні низки злочинів, серед яких — незаконне збагачення, застосування насильства до підлеглого та грабіж.

2 серпня ексвійськкома Рівненської області за ухвалою Рівненського апеляційного суду звільнили з СІЗО під заставу в розмірі 454 200 гривень, а вже на наступний день співробітники ДБР повідомили йому про підозру у перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України та інших військових формувань, зокрема — сприянні громадянам в ухиленні від мобілізації та військової служби в умовах воєнного стану (ст. 114-1 Кримінального кодексу України).

5 серпня місцевий суд обрав Сергію Луцюку запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб без визначення розміру застави, задоволивши клопотання слідчого.

Захисники підозрюваного оскаржили судове рішення до Рівненського апеляційного суду, просили скасувати ухвалу слідчого судді й ухвалити нову, якою обрати їх підзахисному запобіжний захід, не пов’язаний з позбавленням волі, зокрема, у вигляді домашнього арешту в нічний час, оскільки пред’явлення підозри за статтею 114-1 КК України не є підставою для обрання Сергію Луцюку запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Один із трьох захисників наполягав на тому, що в діях його довірителя взагалі відсутні ознаки інкримінованого співробітниками ДБР кримінального правопорушення, докази не підтверджуються, а відтак підозра є необґрунтованою. З огляду на це, просив відмовити у задоволенні клопотання слідчого про обрання його підзахисному найсуворішого запобіжного заходу та звільнити Сергія Луцюка з-під варти негайно.

Підозрюваний підтримав позицію сторони захисту і зауважив, що в разі звільнення з місця неволі, готовий нести службу у військовій бойовій частині, однак відповідь на запитання головуючого у справі «чи звертався він із відповідним клопотанням до однієї з військових частин, аби брати безпосередню участь в обороні держави» була негативною.  

Прокурор просив оскаржувану ухвалу суду першої інстанції залишити без змін, а апеляційні скарги захисників — без задоволення. Надав суду додаткові матеріали, які в судовому засіданні не оголошувались, аби не зашкодити ходу досудового розслідування, а також через суспільний резонанс та публічність процесу.

Рівненський апеляційний суд, заслухавши думку учасників судового розгляду, доводи прокурора та позицію самого підозрюваного, вивчивши матеріали справи, у тому числі й додатково долучені  стороною обвинувачення докази, прийшов до висновку про залишення без змін оскаржуваної захисниками Сергія Луцюка ухвали слідчого судді суду першої інстанції, та відхилення апеляційних скарг.