Колишнього райвійськкома Рівненщини випустили із СІЗО, бо задонатив на ЗСУ

Колишнього керівника Рівненського районного ТЦК Віталія Козачука випустили з-під варти. 

Про це повідомляють у пресслужбі Рівненського апеляційного суду. 

Натомість колишнього обласного військового комісара Сергія Луцюку залишили у СІЗО. 

Нагадаємо, Сергія Луцюка обвинувачують у застосуванні насильства до підлеглого та незаконному збагаченні (йдеться про 52 мільйони гривень), а Віталія Козачука - у пособництві до застосування насильства щодо підлеглого, незаконному придбанні та зберіганні психотропних речовин у великих розмірах та схилянні до вживання психотропних речовин.

Обом загрожує до 12 років позбавлення волі. 

Обвинувальні акти у кримінальному провадженні уже скеровані до суду.

Обвинувачені під вартою перебувають від 28 липня 2023 року. Після цього обвинувачені кілька разів намагались вийти із СІЗО.

Сьогодні Рівненський апеляційний суд вкотре переглянув апеляційну скаргу захисника обвинувачених, який оскаржив ухвалу слідчого судді місцевого суду з вимогою її скасування та обрання його довірителям більш м’якого запобіжного заходу — цілодобового домашнього арешту. Серед аргументів для скасування — зникнення ризиків, які існували на стадії досудового розслідування, скерування обвинувальних актів до суду, а також внесення обвинуваченим Козачуком особистих коштів на спеціальний благодійний рахунок на  потреби ЗСУ.  Як повідомила "Рівне Медіа" речниця суду Олена Кузменко, йдеться про 200 тисяч гривень. 

Проти задоволення апеляційних скарг виступив прокурор, який наполягав на залишенні підозрюваних до вироку суду під вартою. Він також додав, що ризики, передбачені ст. 177 Кримінального процесуального кодексу України, не зникли. 

Відтак, Рівненський апеляційний суд, зваживши думку усіх учасників судового розгляду, а також вивчивши зібрані у матеріалах справи докази, взявши до уваги ризики, передбачені ст. 177 КПК України, ухвалу слідчого судді місцевого суду про продовження  запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою на 60 діб, без визначення застави, колишньому обласному військкому залишив без змін, а апеляційну скаргу захисника — без задоволення.

Іншу позицію суд апеляційної інстанції обрав щодо колишнього районного військкома.

Апеляційну скаргу з відповідними доповненнями захисника в інтересах обвинуваченого Козачука задовольнив частково.

Ухвалу Рівненського міського суду Рівненської області від 24 січня 2024 року в частині продовження запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо Козачука скасував.

Клопотання прокурора про продовження щодо колишнього районного військкома запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задовольнив частково.

Застосував до обвинуваченого запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту з носінням електронного засобу контролю та виконанням низки процесуальних обов’язків. 

Читайте також